​Ny amerikansk studie om hydroxyklorokin motsäger tidigare studier

Tidigare i veckan uppmärksammades runt om i världen en amerikansk studie som motsäger tidigare studier om hydroxyklorokin som är en aktiv substans i vissa reumatiska läkemedel och tros kunna användas i behandling av covid-19. Studien visar att läkemedlet inte haft denna effekt.

I slutet av mars skapades en så stor efterfrågan på hydroxyklorokin att många patienter, bland annat patienter med diagnosen systemisk lupus erythematousus, SLE, riskerade att stå utan. Läkemedlet kan också skrivas ut till patienter med reumatoid artrit och barnreumatism.

Att det blev en sådan utveckling berodde till stor del på att USA:s president Donald Trump twittrade om hydroxyklorokin som ett möjligt banbrytande läkemedel för att behandla behandlingen mot det nya coronaviruset.

Bakgrunden är ett par tidigare studier som pekade på möjligheten att hydroxyklorokin bromsar infektionen av viruset och att patienter behandlade med hydroxyklorokin återhämtade sig snabbare från covid-19-infektion.

Denna nya studie har utvärderat en grupp patienter där det visat sig att behandling med hydroxyklorokin inte haft effekt. På det sätt som studien är utförd gör dock att den inte går att generalisera på befolkningsnivå, för det behövs mera välkontrollerade studier.

”Forskning måste få ta tid och utföras på rätt sätt, först då kan man dra slutsatser vad som gäller för en hel befolkning”, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

Som en effekt av twittrandet tog hydroxyklorokin slut på världsmarknaden. På uppmaning av Svensk Reumatologisk förening, Reumatikerförbundet och andra aktörer införde Läkemedelsverket begränsningar så att endast läkare med vissa specialistkompetenser kunde skriva ut dessa läkemedel.

Det här visar hur viktigt det är att beslutsfattare som Donald Trump avhåller sig från att ge medicinska rekommendationer till allmänheten. Vi lär oss nya saker om COVID-19 hela tiden, och det är för tidigt att uttala sig skarpt i någon riktning.”

— Lotta Håkansson.

1 reaktion på ”​Ny amerikansk studie om hydroxyklorokin motsäger tidigare studier”

  1. Pingback: Ny amerikansk studie om hydroxyklorokin – Reumatikerföreningen Trollhättan

Kommentarer är stängda.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng