Hem » Nyheter » ​Ny utredning ger hopp om mer rättvis sjukförsäkring

​Ny utredning ger hopp om mer rättvis sjukförsäkring

I fredags överlämnade regeringens särskilde utredare Claes Jansson sitt delbetänkande En begriplig och trygg sjukförsäkring med plats för rehabilitering till socialförsäkringsministern.

Reumatikerförbundet har läst utredningen och anser att förslagen ger hopp om en mer rättvis sjukförsäkring i linje med den uppfattning som förbundet haft i många år.

-Dagens sjukförsäkringsregler är inte anpassade för personer med reumatiska sjukdomar. Det är viktigt att förstå att reumatisk sjukdom kan påverka arbetsförmågan, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

Utredningen föreslår bland annat att kraven på omställning till annat arbete ska bli mer rimliga och att de heller inte kan vara samma för äldre som för yngre förvärvsarbetande, samt att rehabiliteringen ska stärkas.

-Vi ser positivt på flera av utredarens förslag för en trygg och begriplig sjukförsäkring, bland annat förslaget att fler ges möjlighet att delta i arbetslivsinriktad rehabilitering med rehabiliteringsersättning, säger Lotta Håkansson.

Utredningen ska lämna sitt slutbetänkande senast den 30 april 2020. Reumatikerförbundet fortsätter att bevaka frågan.

Facebook-kommentarer