Hem » Nyheter » Äntligen nya riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar

Äntligen nya riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar

Idag presenterade äntligen Socialstyrelsen en uppdaterad version av de Nationella riktlinjerna för rörelseorganens sjukdomar. Tidig diagnos på rätt vårdnivå och rehabilitering är centralt i den nya versionen.

Riktlinjerna ska ligga till grund för vilken vård som bör ges vid ett antal olika sjukdomar, reumatoid artrit, artros, ankyloserande spondylit, psoriasisartrit och benskörhet.

“Vi välkomnar de nya riktlinjerna, vi har följt och deltagit i arbetet på många olika sätt. Vi är glada att kunna konstatera att det har gett resultat. Rehabilitering som är centralt för våra medlemmar har fått stort utrymme i den nya versionen” — förbundsordförande Lotta Håkansson.

“Nu gäller det att regionerna satsar tillräckliga resurser på implementeringen, för att alla de som behöver ska få tillgång till vård och behandling efter den senaste kunskapen”, fortsätter Lotta Håkansson.

Reumatikerförbundet vill se en mer likvärdig vård. Idag kan det variera väldigt mellan regionerna vilken vård och behandling en person erbjuds. Det är inte acceptabelt. De nationella riktlinjerna är tänkta att underlätta för regionerna i deras arbete med vad som ska prioriteras när det gäller resursfördelning och vilken behandling som ska ges för en viss sjukdom. Regionerna måste ta till sig de rekommendationer som nu ges, först då kommer vården att vara jämlik över hela landet.

Just nu är det självklart att omhändertagandet av alla de som är sjuka i covid-19 är högsta prioritet. Men när vi väl är tillbaka i normala tider igen så vill vi se att regionerna sätter full fart med implementeringsarbetet av de nya riktlinjerna. Vi hjälper gärna till att sprida kunskapen till våra medlemmar och allmänhet, runt om i landet finns 24 reumatikerdistrikt som gärna vill hjälpa till med det.

Här kan du läsa Socialstyrelsens förslag till nya riktlinjer. 

Facebook-kommentarer