Hem » Nyheter » Årets mottagare av Nanna Svartz stipendiet belönas för patientnära forskning inom reumatologi

Årets mottagare av Nanna Svartz stipendiet belönas för patientnära forskning inom reumatologi

Inger Gjertssons forskning har bland annat lett till utvecklingen av ett nytt diagnostiskt prototypkit för RA (reumatoid artrit). Förhoppningen är att detta framtida kit inte bara ska diagnostisera RA, utan även kunna förutsäga svårighetsgrad och ge indikation på mest lämplig behandling. Inger har visat hur specificiteten hos antikroppar kan prediktera utveckling av en svårare och behandlingsresistent sjukdom.

Christopher Sjöwalls forskning bidrar till säkrare diagnostik och individualiserade behandlingsstrategier vid systemisk lupus erytematosus (SLE). Han har grundligt och metodiskt studerat bakomliggande mekanismer för uppkomst av reumatisk sjukdom, särskilt SLE, samt biomarkörer och autoantikroppar i relation till diagnos, behandlingsrespons och prognos.

– Jag gläds åt årets två mottagare av Nanna Svartz-stipendiet. Inger Gjertssons pågående forskning kan leda till att vi i framtiden har möjlighet att skräddarsy läkemedelsbehandlingen till varje enskild patient med reumatoid artrit. Speciellt roligt är att Christopher Sjöwalls forskning har skett i nära samarbete med personer med inflammatorisk sjukdom med målet att öka förståelsen av sjukdomen och förbättra livskvaliteten, särskilt vid SLE, säger Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet.

– Patienterna är kärnan i min forskningsverksamhet och därför känns det fantastiskt hedrande att få mottaga ett stipendium som just patientorganisationen ligger bakom, säger Christopher Sjöwall.

– Det är jättekul att ha fått stipendiet och det känns väldigt ärofyllt. Om man tittar på de som fått stipendiet tidigare år har deras forskning verkligen gjort stor praktiskt nytta för patienterna. Det hoppas jag att min forskning också kan bidra med, säger Inger Gjertsson.

Läs mer här.

Facebook-kommentarer