Gikt – en smärtsam historia

Föreläsning med Mats Dehlin

Mycket har hänt med kunskapen om gikt de senaste tusen åren. Tack och lov. I Mats Dehlins föreläsning får vi veta en hel del om vad det finns för kunskap om gikt. Visste du exempelvis att det är vanligt med samsjuklighet bland de som har gikt? Att det är mer vanligt med gikt bland män? Att det är mycket smärtsamt med gikt kan ha stora konsekvenser om man inte får behandling – och en onödig smärta eftersom den går att behandla.

Gikt är den vanligaste inflammatoriska ledsjukdomen i världen liksom i Sverige. Sjukdomen är känd sedan årtusenden. Dess uppkomst är till stora delar känd. Tack vare det finns det bra behandling och ytterligare nya terapier introduceras nu. Detta till trots visar flera internationella studier att behandling av gikt uppvisar stora brister i uppföljning och måluppfyllelse. Mats Dehlin är överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och bedriver forskning om giktsjukdomen i Sverige. – Från presentationen av föreläsningen

Om samsjuklighet och gikt kan du även läsa om i frågor och svar på framsidan.

Mats Dehlin, överläkare och doktor i reumatologi vid Sahlgrenska sjukhuset, Göteborgs universitet föreläser om gikt.


Frisk – men bara så länge du tar din medicin

Frisk – men bara så länge du tar din medicin

Har du någon gång upplevt en gikt-attack vet du precis hur oerhört smärtsamt det är. Inflammationen i leden gör att ...
Gikt – Ökad kunskap och bättre behandling behövs

Gikt – Ökad kunskap och bättre behandling behövs

För att möta behovet startades under 2015 ett giktforskningsnätverk i Sverige under Svensk reumatologisk förening. Nätverket har varje år fått ...
Se föreläsningen gikt - en smärtsam historia

Se föreläsningen gikt – en smärtsam historia

Mycket har hänt med kunskapen om gikt de senaste tusen åren. Tack och lov. I Mats Dehlins föreläsning får vi ...

Bli medlem

Bli medlem!

Som medlem i Reumatikerförbundet får du tillgång till information om din diagnos och hur det är att leva med den. Du håller dig uppdaterad om den senaste forskningen och stödjer samtidigt arbetet med att förbättra villkoren för alla reumatiker.

Bli medlem

Mer kunskap och andras erfarenheter hittar du på Inloggad – Reumatikerförbundets exklusiva webb bara för medlemmar! Här kan du ta del av bland annat träning och kosttips. Det kostar 250 kronor per år och ger dig en rad medlemsförmåner som Reumatikervärlden. Välkommen!