Närstående och vänner
Det är självklart för de flesta att den som påverkas av sjukdom upplever att livet förändras och att personen kan uppleva oro och nedstämdhet. Däremot är det inte självklart för alla att även närstående och vänner kan påverkas. Att stå bredvid en kär anhörig, nära vän eller arbetskamrat som har blivit sjuk kan väcka många känslor och oro, inte minst för att livet tillsammans påverkas.
Den som är sjuk träffar läkare och annan kunnig personal och har möjlighet att ställa sina frågor. Men den som står bredvid har ofta ingen att fråga om sjukdomen och dess utveckling, om hur sjukdomen kan påverka framtiden för den anhörige, familjen och vänkretsen. Många avstår också från att ställa frågor och dela sin egen oro med den som är sjuk, eftersom de anser att den sjuke har nog av sina problem.
Det är lätt att känna sig otillräcklig och hjälplös – att förstå hur jag kan stötta och hjälpa en vän eller närstående på bästa sätt, vad jag ska säga och göra. Det finns inget facit, som kan ge er svar men det finns mycket ni kan göra.
Hur kan vi prata med och stötta varandra?
Du som är närstående
- Fråga din närstående vad den vill ha stöd och eventuell hjälp med från dig.
- Vill du som närstående träffa andra som är närstående eller som lever med en reumatisk sjukdom för att lära dig mer och ta del av deras erfarenhet? Kontakta Reumatikerföreningen närmast dig.
Du som är sjuk
- Fråga din närstående, om det finns frågor som den undrar över kring din sjukdom.
- Erbjud, om det känns okej för dig, att följa med till doktorn/behandling för att lära sig mer om sjukdomen och kanske också få ställa egna frågor.
- Berätta för din/dina närstående om vad du vill ha stöd och hjälp med. Eller säg att du frågar om stöd och hjälp när du behöver.

Gemensamt för båda:
- Våga prata med varandra. Situationer är ny för er båda. Det finns inget fel och rätt. Alla upplever på olika sätt – vad ni vill prata om, vad oroar er, hur stötta varandra?
- Ta reda på fakta om sjukdomen. Gå in på www.reumatiker.se.
- Har du frågor om sjukdomen kan du även ringa till frågelinjen Reuma Direkt där kunniga sjuksköterskor kan svara på frågor Telefon: 020-20 20 35
- Hitta ett gemensamt språk kring smärta och trötthet, det är ofta svårt för närstående att se hur ont det gör, hur trött den är som har sjukdomen.
- Ett tips är att prata kring av tiogradig skala. 1= lite smärta/trötthet – 10 = mycket smärta/trötthet. Är det en 5:a kan vi kanske åka och hälsa på vänner, storhandla etc. men med en 9:a får det bli en lugn dag med favorit serien.
- Visa uppskattning, kärlek och tålamod. Visa att ni finns för varandra. Att ni kommer klara detta tillsammans.
- När man lever med en reumatisk sjukdom eller när jag är närstående kan frågor kring att bilda familj väckas. Även frågor kring sexualitet och lust kan vara något som är viktigt att prata om. Läs mer om att bilda familj och om att väcka lusten till liv.
