Hem » Att leva med reumatism » Kost » Allmänna kostråd och rekommendationer

Allmänna kostråd och rekommendationer

Personer med reumatiska sjukdomar undrar ofta vilken betydelse maten har för deras symtom och sjukdomsförlopp. Råden är många men det vetenskapliga underlaget sparsammare.

Det är komplicerat att genomföra kliniska koststudier eftersom patienterna ofta har svårt att följa den kost som ska undersökas. Det tar dessutom lång tid innan en kostomställning ger effekt. De studier som finns är framför allt utförda på personer med reumatoid artrit (RA) och i mindre utsträckning på personer med ankyloserande spondylit (AS) och systemisk lupus erythematosus (SLE).

Allmänna kostråd och rekommendationer

Ät fisk, helst fet fisk som lax, makrill, strömming, minst ett par gånger i veckan, annars rekommenderas ett tillskott av fiskolja. För personer med riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar rekommenderas en medelhavsliknande kost med mycket antiinflammatoriskt omega-3-fett. För personer med benskörhet (osteoporos) är det viktigt med en kalcium- och D-vitaminrik kost.
Dessa råd baseras på studier med RA-patienter eftersom det inte finns tillräckligt med vetenskapligt stöd för kostintag vid andra diagnoser.

Reumatikerförbundet rekommenderar dig som vill experimentera med din kost att först tala med din läkare. Sedan är det upp till var och en att välja och utvärdera vilken kost eller vilka födoämnen den mår bäst av.

Be om remiss till dietist om du behöver extra rådgivning.

Vegankost:

Länk till artikel om glutenfri vegankost (på engelska)

Födoämnesallergi:

Läs även Maria Lindéns avhandling om födoämnesallergi vid reumatisk sjukdom.

Undernäring:

Läs artikel om undernäring vid RA (på engelska)

Läs på forskningssidorna om Ann-Charlotte Elkans avhandling om undernäring vid RA

Länk till Ann-Charlotte Elkans avhandling om undernäring vid RA (på engelska)

Sidan uppdaterad 2020-02-14