Hem » Att leva med reumatism » Kost » Vegetarisk kost

Vegetarisk kost

Hos en del personer med RA har en vegetarisk kost visat sig kunna minska ledsymtom och inflammation efter 3 till 12 månader. Orsakerna till detta är dock inte fastställda.

Forskarna diskuterar om det beror på borttagandet av kött eller den ökade mängden frukter och grönsaker som är rika på antioxidanter (ämnen som bland annat skyddar kroppens celler mot sjukdomar). Personer med RA har ofta låga koncentrationer av antioxidanter  men det finns inga studier som uteslutande visar att tillskott som E-vitamin, C-vitamin och selen minskar sjukdomssymtomen. Vid SLE finns en studie som visar att ett stort och frekvent kostintag med C-vitamin- och fiberrika livsmedel minskar sjukdomsskoven.

Om du väljer bort kött och fisk ur kosten äter du en vegetarisk kost. Äter du mjölkprodukter så kallas kosten laktovegetarisk och om du också äter ägg blir det ovovegetarisk kost. Kost med både mjölk- och äggprodukter är lakto- och ovovegetarisk kost. Den strikta vegankosten innehåller bara produkter från växtriket. 

Vegankost

Forskare vid Karolinska Institutet i Stockholm har studerat glutenfri vegankost (med mycket grönsaker, rotfrukter, nötter och frukt) för patienter med RA. De fann att patienterna som åt den glutenfria vegandieten hade lägre nivåer av LDL-kolesterol, förhöjda mängder av naturliga antikroppar samt lägre vikt och BMI jämfört med gruppen som åt en välbalanserad diet där alla livsmedelsgrupper ingick. Vegandieten tros därför kunna minska inflammation samt minska risken för åderförkalkning (ateroskleros).

Sidan uppdaterad 2018-12-20