Hem » Att leva med reumatism » Mötet med vården » Rehabilitering utomlands

Rehabilitering utomlands

Rehabilitering utomlands är en mycket uppskattad behandlingsform. Tyvärr är tillgången till den ojämn  beroende på vilket landsting du tillhör.

Landstingen och regionerna har olika bestämmelser om vem som kan få rehabilitering utomlands. Vanligtvis ska ett intyg från en läkare skickas till en särskild uttagningsläkare som gör en bedömning av behovet av klimatvård. Rehabiliteringen sker som regel vid anläggningar på Teneriffa, Gran Canaria och spanska fastlandet.

Du betalar själv samma kostnad som när du vårdas intagen på sjukhus. Kostnaden kan variera mellan olika landsting och regioner men är som regel 80–100 kronor per dag. Vanligtvis får du för denna summa resa inom Sverige till flygplatsen, flygresor och transfer till anläggningen utomlands, kost, logi och behandlingar.

Det första du ska göra är alltså att fråga din läkare om ett intyg!

Poliklinisk rehabilitering

Poliklinisk rehabilitering betyder att du själv bokar och betalar resa, kost och logi. Behandlingarna omfattas av högkostnadsskyddet. Träningen utförs hos en fysioterapeut eller arbetsterapeut, individuellt eller i grupp. Bassängträning kan vara aktuellt om det finns behov. Det är ditt landsting som beslutar om du har rätt att få tillgång till detta och i så fall på de anläggningar som landstinget har avtal med. 

På 1177 Vårdguiden hittar du information om respektive landsting.

Många föreningar och distrikt ordnar egna resor för sina medlemmar. Ta kontakt med ditt distrikt och fråga!

Sidan uppdaterad oktober 2018