Att vara utvilad förbättrar livskvaliteten

God natt, sov gott? Nej, tyvärr inte alltid för den som har en reumatisk sjukdom. Värk, oro och medicinering är några faktorer som kan komma i vägen för en god natts sömn.

Ett bra sätt att förbättra nattsömnen är att röra på sig under dagen. Fysisk aktivitet gör dig trött i kroppen så att du lättare somnar, det är inte bara den mentala tröttheten som gör sig påmind, säger Maria Nylander, sjuksköterska, i tidningen Reumatikervärlden nr 4 2013. – Däremot rekommenderar jag inte träning precis innan du ska gå och lägga dig, då hinner du inte varva ner. En annan faktor är rätt sovmiljö.

Läs mer i artikeln från Reumatikervärlden här!

Maria Nylander arbetar på Reumatikerförbundet, och med frågelinjen Reuma Direkt. Det är en frågelinje för dig som har eller misstänker att du har en reumatisk sjukdom. Hit kan du ringa med dina funderingar och frågor. Du får utan kostnad prata direkt med kompetent och engagerad vårdpersonal. 

Du missar väl inget?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Klicka på knappen och anmäl dig.

Välkommen!

Nej tack, en annan gång!

Omkring en miljon människor i Sverige har en reumatisk sjukdom. Om man funderar på hur många som lever med en reumatisk sjukdom i familjen som närstående och anhörig kan man ana att vi tillsammans är väldigt många människor.

Mammor, pappor, syskon, barn, och nära vänner. 

 

Det är ett viktigt perspektiv som tyvärr ofta blir lite osynligt.

 

Vi hoppas att du kan svara på en liten enkät om hur du upplever att du får  information och annat stöd.
Tack!

Har du en familjemedlem eller närstående som har en reumatisk sjukdom?