"Jag får energi av relationer, vänlighet och omtanke" - Reumatikerförbundet

”Jag får energi av relationer, vänlighet och omtanke”

Dan Hansson är 67 år och har haft reumatoid artrit sedan 1995.

——————————————————-

TEMA: TRÖTT PÅ ATT VARA TRÖTT

Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #1, 2016

——————————————————-

”När jag fick diagnosen RA hade jag nog varit sjuk i flera år, för jag hade haft smärtor ganska länge. Läkaren som ställde diagnosen gav mig en mörk bild av framtiden. Han sa att jag skulle vara tvungen att sluta arbeta och att jag skulle behöva hemtjänst. Men jag åkte direkt från läkarbesöket till jobbet och har sluppit vara sjukskriven.

Jag är präst, något jag omskolade mig till i 40-årsåldern efter att ha jobbat som svetsare och kurator. Jag har arbetat i Svenska kyrkan fram till pensionen, framför allt med att hjälpa personer som missbrukar eller sitter i fängelse. Nu fortsätter jag jobba i ett eget företag, där jag före­läser om mindfulness.

Jag tycker egentligen inte att jag är så trött, men det kan ju bero på att jag lärt mig leva med tröttheten. Jag utövar själv mindfulness och mediterar varje dag. Då börjar jag med att helt lugnt räkna mina andetag under en minut och sedan observerar jag min andning samtidigt som jag fokuserar på en kroppsdel i taget, från fötterna och upp.

Detta ger sinnesro och fungerar avslappnande. Om jag någon gång har svårt att somna fungerar detta alltid, men jag har sällan svårt att somna. Kanske spelar mindfulness en roll även i det, för när jag mediterar hanteras tankar av skuld och skam och jag tillåter mig att vara lycklig. Det ger färre tankar som surrar när jag ska somna.

Att jag har lätt för att somna gör det möjligt för mig att sova på tåg. Jag gör ganska ofta kortare tågresor i jobbet och då brukar jag sova någon timme på tåget. Jag orkar med mitt arbete men ibland är jag så trött att jag helt faller ihop när jag kommer hem. Då tillåter jag mig att vara trött. Men det är inte helt lätt för jag vill också räcka till för familjen. Jag har en fru, jag är pappa och har barnbarn.

Jag får energi och hämtar kraft i relationer, vänlighet och omtanke. Därför får jag energi av mitt jobb, som handlar just om detta. Att hjälpa människor och sprida vänlighet ger kraft och ork tillbaka.”

Berättat för Annika Lund

Fler artiklar från TEMA: Trött på att vara trött

Mer motion gav mindre trötta studiedeltagare

”Kunskapsläget kring trötthet är bara i början”

”Det finns bra behandling mot sömnproblem”

Så fungerar KBT mot sömnproblem

”Använd fantasin – ge din arbetsgivare förslag”

Personberättelser

”De flesta vet inte hur hårt jag prioriterar för att orka”

”Vara aktiv går bra, men när jag varvar ned somnar jag”

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng