
——————————————————-
TEMA: TRÖTT PÅ ATT VARA TRÖTT
Ursprungligen publicerad i Reumatikervärlden #1, 2016
——————————————————-
Vad har effekt mot trötthet?
UTVÄRDERING. Både sjukgymnasten och psykologen kan hjälpa den som har reumatisk sjukdom och som behöver behandling mot trötthet.
Det framgår av en sammanställning gjord av nätverket Cochrane, där forskare hjälps åt att göra sammanvägda bedömningar av vad alla publicerade studier egentligen visar.
När det handlar om trötthet vid reumatoid artrit, RA, finns stöd för att både sjukgymnastik och psykologisk behandling har effekt. Utvärderingen är gjord 2013.
Styrketräning gav mindre trötthet vid fibromyalgi
STARKARE. I en multicenterstudie som utfördes i Göteborg, Linköping och Stockholm ingick 130 kvinnor med fibromyalgi.
De lottades till att antingen få styrketräning under ledning av erfaren sjukgymnast eller avspänning, i båda fallen två gånger i veckan under femton veckors tid.
Styrketräningen trappades upp under perioden, så att allt större muskelstyrka krävdes för att göra övningarna. Träningen var personcentrerad, så att varje person fick planera sin egen styrketräning (läs mer om personcentrerad sjukgymnastik på sidorna 24 och 25).
De kvinnor som styrketränade blev signifikant förbättrade när det gäller fysisk trötthet jämfört med avslappningsgruppen, enligt studien. Den är gjord av bland andra sjukgymnasten Anna Ericsson, som forskar vid enheten för fysioterapi vid Göteborgs universitet.
Rökning påverkar trötthet
LIVSSTIL. Forskare vid Karolinska Institutet har undersökt nivåer av trötthet hos drygt 300 personer med SLE och jämfört med ungefär lika många kontrollpersoner som inte hade SLE och som matchats för kön och ålder.
Samtliga besvarade flera frågeformulär som rör trötthet och utifrån resultaten delades de in i grupper med hög-, mellan- och låg grad av trötthet. I gruppen med hög trötthet var 80 procent SLE-patienter och resten kontrollpersoner.
I gruppen med låg trötthet var det tvärtom – nära 80 procent var kontrollpersoner och resten SLE-patienter. I den gruppen, de med låg trötthet, var det färre som rökte och fler som motionerade minst två gånger i veckan.
Studien är publicerad i augustinumret 2015 av tidskriften Lupus och en av författarna är sjuksköterskan Susanne Pettersson, som forskar vid Karolinska Institutet i Solna.
Trötthet trots sjukdom under kontroll
VÄLBEHANDLADE. I en norsk studie ingick nära 2 200 personer med reumatoid artrit, som behandlades med endast metotrexat eller med metotrexat i kombination med TNF-hämmare. Efter sex månader hade nära var tredje patient, eller nära 700 personer, låg eller ingen sjukdomsaktivitet.
Men trots framgångsrik behandling skattade nästan hälften av dem sin trötthet till minst 40 på en VAS-skala mellan 0 och 100.
Efter sex månader skattade drygt var fjärde patient med låg eller ingen sjukdomsaktivitet sin trötthet till 40 eller mer på VAS-skalan. Forskarna för ett resonemang om att dessa patienter kan behöva behandla sin trötthet med andra metoder än läkemedel.
Studien är publicerad i tidskriften Arthritis Care & Research, som ges ut av den amerikanska reumatologföreningen.
Text: Annika Lund
——————————————————-
Fler artiklar från TEMA: Trött på att vara trött
Mer motion gav mindre trötta studiedeltagare
”Kunskapsläget kring trötthet är bara i början”
”Det finns bra behandling mot sömnproblem”
Så fungerar KBT mot sömnproblem
”Använd fantasin – ge din arbetsgivare förslag”
Personberättelser
”De flesta vet inte hur hårt jag prioriterar för att orka”