Viktigt med vilopauser - Reumatikerförbundet

Viktigt med vilopauser

Fysisk och psykisk stress är inte bra för vårt immunförsvar. Kostrådgivare Pernilla Bergman tipsar om hur du kan jämna ut svängarna genom att ta små vilopauser under dagen.

Du som lever med en reumatisk sjukdom vet säkert att det många gånger är en utmaning att hitta en bra balans mellan aktivitet och vila. Måendet kan variera kraftigt från dag till dag. Ena dagen finns energi som räcker till för att arbeta, städa, sköta hushållet och umgås med vänner. Andra dagen är det svårt att orka ta sig ur sängen. Det är vanligt att man tar ut sig för mycket under de bra dagarna. Men det går att jämna ut svängarna genom att ta små vilopauser under dagen.

Fysisk och psykisk stress är inte bra för vårt immunförsvar. Den kan trigga igång en reumatisk sjukdom eller förvärra ett skov. För att kunna må så bra som möjligt trots sjukdom är det viktigt att försöka hitta sin egen unika balans mellan aktivitet och vila. Allt handlar om att lära sig lyssna på den egna kroppen.

Svårt att acceptera hur sjukdomen påverkar livet

Det är väldigt vanligt att människor som insjuknar i reumatiska sjukdomar inte vill sakta farten. Man har svårt att acceptera hur mycket sjukdomen påverkar livet. Istället pressar man sig till max och betalar dyrt med sin redan nedsatta hälsa. Ofta märker man inte ens att man hållit igång för mycket förrän det är för sent, vilket kan resultera i att man blir sängliggande i flera dagar.

Många tror att anpassa sin livsstil efter sin sjukdom är samma sak som att låta den ta över och styra livet. I själva verket är det inte alls så. Tvärtom är det nödvändigt att göra små livsstilsförändringar för att hålla en sjukdom i styr. Kör man på med full fart är det lätt hänt att sjukdomen tar upp ännu mer utrymme i livet.

Det kan vara svårt att hitta nytt tempo i livet

Att hitta ett nytt tempo i livet när man levt största delen av sitt liv som en frisk och aktiv människa kan vara en stor utmaning. Många tycker att de sviker sin familj och sina vänner när de inte orkar hålla igång på samma sätt som förr. Man är rädd för att inte längre duga i andras ögon, och man känner sig ofta otillräcklig. Men man måste kunna sätta sig själv i första rummet för att kunna finnas till på bästa sätt för dem man bryr sig om.

Reservera tid för vila

För att du ska kunna må så bra som möjligt behöver du reservera tid för vila varje dag. Även under de bättre dagarna är det viktigt att vila. Det är lätt hänt att man tar ut sig för mycket när man har en bättre dag. Det lönar sig därför att reservera minst en timme per dag för vila. Hur mycket vila man behöver är individuellt. Det är också viktigt att berätta för sin familj eller personerna runt omkring sig att man behöver sin vila för att orka ta sig igenom dagen.

Avslappningsövningar är lika bra som att sova

Du behöver inte sova om du inte vill. Det räcker med att ta sig till en lugn och skön plats, och säga till de andra i huset att denna timme är reserverad enbart för att du ska få vila och ladda batterierna. Du kan göra avslappningsövningar, meditera, läsa, lyssna på musik eller bara låta hjärnan vila. Huvudsaken är att det är något som gör att du slappna av. Det går också att ta många korta vilopauser under dagen om du inte har möjlighet att vila en hel timme i sträck.

Försök att integrera vila i vardagen så ofta det är möjligt, och gör det till en rutin. Man mår bättre både fysiskt och psykiskt om man inte tar ut sig till max.

Författare: Pernilla Bergman.

Om Pernilla Bergman:
Jag heter Pernilla Bergman och är sedan många år tillbaka drabbad av en okänd reumatisk vaskulitsjukdom. Sjukdomen orsakar blodkärlsinflammation i lungorna och gör att de blöder. Nu för tiden är jag sjukskriven och lever med ungefär en och en halv lunga.

Jag är licensierad kostrådgivare med ett stort intresse för hälsa. Jag driver sajten Lungan i stormen där jag skriver artiklar och blogginlägg och gör en podcast om livet med kronisk sjukdom. ”Det är okej att vara sjuk” är mitt motto.

Genom mitt skrivande vill jag uppmuntra människor till att våga prata om det svåra, och ge tips på hur man kan göra livet lite enklare när man lever med sjukdom. 
 
Länk till Pernillas sajt Lungan i stormen. 

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng