Hem » Nyheter » Corona-epidemin och våra rättigheter

Corona-epidemin och våra rättigheter

Corona-epidemin blottlägger stora brister för personer med funktionshinder.

För ett år sedan kom rapporten Respekt för rättigheter – en granskning av hur Sverige efterlever FN:s funktionsrättskonvention som har gällt i Sverige sedan 10 år. Det konstaterades att det råder stora brister på flera områden, som exempelvis ojämlik tillgång till vård – och omsorg.

Vad har då hänt det senaste året efter rapporten och under Corona-epidemin?

Funktionsrätt Sverige har tillsammans med Reumatikerförbundet med flera organisationer gjort en uppföljning som kommer fram till att det finns en tydlig tillbakagång på flera områden där det alltså redan råder brister.

”Coronapandemin är ett stresstest som blottlägger och fördjupar redan befintliga sprickor i hur Sverige lever upp till konventionen.” — Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sveriges ordförande.

Läs hela pressmeddelandet från Funktionsrätt Sverige här.

Den 3 december på den internationella funktionsrättsdagen kommer det att ges ett digitalt event som behandlar uppföljningen om hur det står till med funktionsrättigheterna i Sverige. Den är öppen för alla intresserade och anmälan sker här.

Här kan du läsa mer om rapporten Respekt för rättigheter och vad du kan göra för att påverka.

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Vi rekommenderar dig att läsa uppdaterad information om vad som gäller just nu på:

Krisinformation.se och Folkhälsomyndigheten

 

För dig som lever med en reumatisk sjukdom har Svensk Reumatologisk Förening de senaste riktlinjerna som du kan läsa här: SRF:s rekommendationer. (5 april, PDF)


Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt


Mer information
hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Facebook-kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.