Corona-epidemin och våra rättigheter

Har du frågor om vaccin och covid-19?

Just nu får vi många frågor om vaccin och covid-19. Vi ger inte medicinska råd i enskilda fall. Kontakta den mottagning där du behandlas för råd som gäller för dig.

 

Den information vi kan ge är allmän och du kan läsa dem här: Information om corona och vaccinationer.  Har du en mer generell fråga om reumatiska sjukdomstillstånd är du varmt välkommen att höra av dig till vår frågelinje. Kontaktuppgifter hittar du här: Reuma direkt.

Mer information
hittar du alltid på Folkhälsomyndigheten och 1177.se

Corona-epidemin blottlägger stora brister för personer med funktionshinder.

För ett år sedan kom rapporten Respekt för rättigheter – en granskning av hur Sverige efterlever FN:s funktionsrättskonvention som har gällt i Sverige sedan 10 år. Det konstaterades att det råder stora brister på flera områden, som exempelvis ojämlik tillgång till vård – och omsorg.

Vad har då hänt det senaste året efter rapporten och under Corona-epidemin?

Funktionsrätt Sverige har tillsammans med Reumatikerförbundet med flera organisationer gjort en uppföljning som kommer fram till att det finns en tydlig tillbakagång på flera områden där det alltså redan råder brister.

”Coronapandemin är ett stresstest som blottlägger och fördjupar redan befintliga sprickor i hur Sverige lever upp till konventionen.” — Elisabeth Wallenius, Funktionsrätt Sveriges ordförande.

Läs hela pressmeddelandet från Funktionsrätt Sverige här.

Den 3 december på den internationella funktionsrättsdagen kommer det att ges ett digitalt event som behandlar uppföljningen om hur det står till med funktionsrättigheterna i Sverige. Den är öppen för alla intresserade och anmälan sker här.

Här kan du läsa mer om rapporten Respekt för rättigheter och vad du kan göra för att påverka.

Facebook-kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Du missar väl inget?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Klicka på knappen och anmäl dig.

Välkommen!

Nej tack, en annan gång!

Omkring en miljon människor i Sverige har en reumatisk sjukdom. Om man funderar på hur många som lever med en reumatisk sjukdom i familjen som närstående och anhörig kan man ana att vi tillsammans är väldigt många människor.

Mammor, pappor, syskon, barn, och nära vänner. 

 

Det är ett viktigt perspektiv som tyvärr ofta blir lite osynligt.

 

Vi hoppas att du kan svara på en liten enkät om hur du upplever att du får  information och annat stöd.
Tack!

Har du en familjemedlem eller närstående som har en reumatisk sjukdom?