Detta händer där du bor på Internationella reumatikerdagen - Reumatikerförbundet

Detta händer där du bor på Internationella reumatikerdagen

På Internationella reumatikerdagen kan du som tror att du har en reumatisk sjukdom besöka reumatologmottagningar och få rådgivning av vårdpersonal. Om du vill lära dig mer arrangeras föreläsningar om reumatiska sjukdomar, och utställningar om hjälpmedel som underlättar vardagslivet. Alla aktiviteter är öppna för allmänheten.

Bohuslän
Föreläsning
Datum: 28 oktober

Tid: 19:00

Plats: Kulturhuset Fregatten, Stenungssund

Vad kommer att hända? Överläkare Olaf Gräbel och fysioterapeut Elisabeth Enhörning föreläser om långvarig smärta.

Dalarna
Föreläsning
Datum: 14 oktober

Tid: 18:30-21:00

Plats: Orion, hotell Galaxen, Borlänge.

Vad kommer att hända? Reumatolog Britt-Marie Nyhäll-Wåhlin föreläser om sjukdomen artros, om varför man får artros, vilka behandlingsmöjligheter som finns och vad du kan göra själv för att lindra symtomen. Marie Nordström, sjuksköterska, föreläser om träning och artros. Inträde 40 kronor.

Göteborg
Öppen mottagning
Datum: 11 oktober

Tid: 08:00-11:00

Plats: Reumatologmottagningen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Mölndal

Vad kommer att hända? Reumatologen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset kommer att ha öppen mottagning i samband med Internationella reumatikerdagen. Reumatologen SU/Mölndal välkomnar personer som under det senaste året fått en eller flera kvarstående svullna leder och ännu inte vet orsaken. Sökande ska vara minst 18 år. Representanter från Reumatikerdistriktet i Göteborg kommer som tidigare år, att medverka under hela förmiddagen. Reumatikerförbundets ordförande Lotta Håkansson besöker mottagningen under dagen.

Jämtland
Öppen mottagning
Datum: 14 oktober

Tid: 13:00-15:00

Plats: Remonthagen Östersund, Reumakliniken

Vad kommer att hända? Öppet hus för allmänheten. Personal som sjuksköterska och fysioterapeut kommer att svara på frågor. Reumatikerdistriktet Jämtland och reumatikerföreningar deltar med information och informationsmaterial.

Sörmland
Öppet hus
Datum: 11 oktober
Tid: 10.00 – 14.00
Plats: Nyköpings lasarett ingång 3

Vad kommer att ske? Reumatikerföreningens representanter kommer att finnas i foajén. De delar ut material och pratar med folk.

Öppet hus
Datum: 11 oktober
Tid: 08.00 – 12.00

Plats: Trosa Vårdcentral Oxelösund

Vad kommer att ske? Reumatikerföreningens representanter kommer att finnas i foajén. De delar ut material och pratar med folk.

Öppet hus
Datum: 11 oktober

Tid: 09:00-12.00

Plats: Mälarsjukhuset Eskilstuna

Vad kommer att ske? Reumatikerdistriktet kommer att ha ett informationsbord i foajén. De samarbetar med reumatologläkare, sjuksköterska, fysioterapeut och arbetsterapeut.

Öppet hus
Datum: 11 oktober

Tid: 09:00 – 12.00

Plats: Kullbergska sjukhuset, nära vårdcentralen och apoteket, Katrineholm

Vad kommer att ske? Reumatikerföreningen Katrineholm kommer att finnas på plats och visa huvuddelen av sin verksamhet vilket är paraffinbad och tillhörande hand- och sittgympa.

Öppet hus & Prova på
Datum: 8 oktober och 10 oktober

Tid: 09.00 – 12.00 (8/10) och 9:30-14:00 (10/10)

Plats: Pensionärernas Hus Strängnäs

Vad kommer att ske? 8 oktober i Strängnäs är det öppet hus i föreningens lokaler. Man kan pröva på paraffinbad för händer, samt handträning efteråt. Den 10 oktober kommer fotvårdsterapeut att vara på plats , även då prova på paraffinbad och handträning.

Stockholms län
Öppen mottagning

Datum: 11 oktober
Tid: 08:30-11:00

Plats:Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och i Huddinge

Vad kommer att hända?  Öppet hus på reumatologmottagningen för sjunde året i rad tillsammans med Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och i Huddinge.

Uppsala län
Föreläsning & Utställning

Datum: 12 oktober

Tid: 11:00-15:00

Plats: Kungsgatan 62, Uppsala.

Vad kommer att hända? Reumatikerdistriktet bjuder in medlemmar och allmänheten till en dag med föreläsning och aktiviteter kring tema rörelse. Föreläsning av fysioterapeut Christina Emilson och Rehab-yoga med instruktör Carina Järvi, samt utställning av hjälpmedel och badkläder. Anmäl intresse till Reumatikerdistriktets ordförande Anita Elb Jorde, [email protected].

Torgaktivitet
Datum: 14 oktober

Tid: 10:00-14:00

Plats: Akademiska sjukhuset, ing 70.

Vad kommer att hända? På torget utanför Apoteket kommer reumatikerdistriktet att ha informationsbord med broschyrer från Reumatikerförbundet. Dessutom visas träningsfilmer med fysioterapeuten Elin Löfberg. Borden bemannas av personer med egen erfarenhet av reumatisk sjukdom.

Västmanland
Öppen mottagning
Datum: 11 oktober

Tid: 10.00-12.00

Plats: Reumatologen, Västerås Lasarett

Vad kommer att hända? Öppet hus med hela personalen från reumatologen som står till förfogande med informationsmaterial, blodtrycksmätning, mätning av handstyrka. Läkare finns på plats för rådfrågning. Det serveras kaffe, cider med mera. Reumatikerdistriktet och reumatikerföreningen Västerås finns på plats för att sprida kunskap.

Örebro
Mässa
Datum: 2 oktober

Tid: 13:00-18:00

Plats: Wilandersalen på Universitetssjukhuset Örebro

Vad kommer att hända? En mässa där man kan gå runt och prata med de utställare som man tycker är intressanta. På scenen kommer det att vara aktuella ämnen var tjugonde minut. En dag fylld av intressanta punkter.

Om kampanjen Time2Work!
”Time2work” är temat för Reumatikerförbundets kampanj på Internationella reumatikerdagen. Kampanjen är initierad av EULAR, European League Against Rheumatism. Kampanjen syftar till att lyfta betydelsen av arbete och behovet av tidig diagnostisering av reumatiska och sjukdomar i rörelseorganen, samt snabb tillgång till evidensbaserad behandling som kan förhindra ytterligare skador och lidande för individen och kostnader för samhället. #connecttoday #time2work

Om Internationella reumatikerdagen 12 oktober
Internationella Reumatikerdagen, World Arthritis Day, grundades 1996 av Arthritis and Rheumatism International, ARI, och uppmärksammas varje år den 12 oktober runt om i hela världen. Mer information om de aktiviteter som Reumatikerförbundet, dess föreningar och distrikt genomför finns på Reumatikerförbundets hemsida.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng