Barnreumatism kallas juvenil idiopatisk artrit och förkortas JIA. Juvenil betyder ung, idiopatisk att man inte vet vad den beror på och artrit att det är en eller flera leder som blir sjuka. Barnreumatism – eller juvenil idiopatisk artrit – är egentligen inte en sjukdom, utan flera samlade under ett gemensamt namn. Gemensamt för samtliga former av JIA är den långvariga ledinflammationen, som ger upphov till smärta och funktionsnedsättning. Man vet inte vad som orsakar sjukdomen, men i de flesta fall är den autoimmun, vilket innebär att det är kroppens eget immunförsvar som av någon anledning angriper leder och orsakar inflammationen. Man räknar med att det finns minst 2000 barn och ungdomar i Sverige som har någon reumatisk sjukdom.

JIA kan påverka barn på olika sätt beroende på vilken typ av artrit de har. Det kan exempelvis handla om att barnet har besvär i sina fotleder, knän, höfter eller käkleder. Det är viktigt att få rätt diagnos och behandling för att hantera symtomen och förbättra livskvaliteten.

Något verkar vara fel

Barns sjukdomsbild kan vara väldigt varierande jämfört med vuxnas. Vissa barn börjar känna av belastningssvårigheter och morgonstelhet, och först senare märks ledsvullnad. För yngre barn är knäleden ofta den första som drabbas.

Smärta och Stelhet. Smärta är en viktig del av sjukdomsbilden hos barn i alla åldrar. Små barn har dock inte alltid förmågan att uttrycka sin smärta, så föräldrar söker ofta hjälp när barnet börjar halta eller vägrar gå, särskilt på morgonen. Äldre barn och ungdomar söker ofta vård på grund av smärta. Morgonstelhet eller stelhet efter inaktivitet är typiskt för reumatisk sjukdom, både hos barn och vuxna.

Trötthet. Precis som hos vuxna med reumatisk ledsjukdom är trötthet och sömnsvårigheter vanligt hos barn. Dessa symtom förbises ofta, och äldre barn och ungdomar klagar ofta över att de inte orkar med något utöver skolan.

Symtom

Vid JIA angriper immunförsvaret kroppens leder, senskidor och muskelfästen. Det vanligaste symptomet är svullna leder som blir varma och gör ont. Den ömmande svullnaden beror på inflammation i leden, vilket påverkar dess funktion och rörlighet och ofta leder till smärta.

Några av de vanligaste symtomen

  • Ledsmärta: Smärta i en eller flera leder.
  • Ledsvullnad: Svullna och varma leder.
  • Morgonstelhet: Stelhet i lederna, särskilt på morgonen.
  • Feber: Återkommande feber, ofta i samband med ledinflammation.
  • Rodnad: Rodnad i det drabbade området.
  • Haltande: Barn kan börja halta på grund av smärta och stelhet.
  • Svullna lymfkörtlar: Förstorade lymfkörtlar kan förekomma.

Så ställs diagnosen

Det är viktigt att veta att de flesta ledinflammationer inte beror på reumatism. De kan till exempel orsakas av en skada eller en infektion. Man kan också ha värk i lederna utan att det finns någon inflammation. När du besöker läkaren, kommer hen först att avgöra om leden är inflammerad eller inte. Läkaren kommer noggrant att gå igenom barnets tidigare och nuvarande symtom. Om det är en inflammation i leden, måste den ha funnits i minst sex veckor för att anses som långvarig. För att fastställa JIA måste läkaren utesluta andra orsaker till ledinflammationen, som olika infektioner eller ortopediska sjukdomar.

Specialistläkare Robin Kahn, Lund, med ung patient. Bild från film av Mia Höglund.

Hur går behandlingen till?

Även om det inte finns något botemedel mot JIA, kan sjukdomen behandlas och fås i remission, vilket innebär att symtomen kan avta eller försvinna helt. Målet med behandlingen är att ge barnet möjlighet att leva ett så normalt liv som möjligt, både nu och i framtiden. Detta görs genom att dämpa inflammationen, öka rörligheten och minska risken för framtida funktionsnedsättningar.

Vården av Barn med JIA

Vården av barn och ungdomar med reumatiska sjukdomar är ett lagarbete som bygger på ett nära och förtroendefullt samarbete mellan barnet, dess familj och ett team av specialister. Detta team består främst av läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter och kuratorer. Andra experter som kan kopplas in är ögonläkare, tandläkare, psykologer, handkirurger och ortopeder.

Behandlingsmetoder

Behandlingen av juvenil idiopatisk artrit (JIA) syftar till att minska inflammation, lindra smärta och förbättra funktionen i lederna. Här är några vanliga behandlingsmetoder:

  1. Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID): Dessa läkemedel minskar inflammation och smärta.
  2. Sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel (DMARDs): Exempelvis metotrexat, som används för att bromsa sjukdomens progression.
  3. Biologiska läkemedel: Dessa läkemedel riktar sig mot specifika delar av immunsystemet och används när andra behandlingar inte har tillräcklig effekt.
  4. Kortikosteroider: Kan ges systemiskt eller direkt i den drabbade leden för att snabbt minska inflammation.
  5. Fysioterapi: Regelbunden träning och fysioterapi hjälper till att bibehålla rörlighet och styrka i lederna.
  6. Ergoterapi: Hjälper barn att anpassa sina dagliga aktiviteter för att minska belastningen på lederna.

Behandlingen anpassas efter varje barns specifika behov och kan inkludera en kombination av ovanstående metoder. Regelbunden uppföljning med läkare är viktig för att justera behandlingen vid behov.

Att leva med JIA

"Att leva med JIA innebär att varje dag är en kamp mot smärta och stelhet, men det har också lärt mig att vara stark och aldrig ge upp."

"Det är svårt att förklara för andra hur det känns att ha en sjukdom som inte syns, men som påverkar varje aspekt av mitt liv."

"Trots de utmaningar jag möter varje dag, har jag lärt mig att uppskatta de små sakerna i livet och att aldrig ta något för givet."

Dessa citat ger en inblick i de känslomässiga och fysiska utmaningar som barn och ungdomar med JIA kan uppleva.

Har du några fler frågor eller något annat du vill veta om JIA? Läs mer och fördjupa dig om hur det är att leva med JIA på Unga reumatikers hemsida. Här hittar du personer med egen erfarenhet och samlad kunskap om JIA - hur den behandlas och vad som händer efter att diagnosen ställs.

Att leva med JIA - Reumakunskap hos Unga Reumatiker

Bli medlem i Unga Reumatiker

Unga Reumatiker finns för barn, ungdomar och unga vuxna upp till 30 år med reumatisk sjukdom, och arbetar för att alla unga reumatiker ska känna livsglädje och kunna uppfylla sina drömmar!