Karpaltunnelsyndrom

I karpaltunneln går en av handens viktigaste nerver. Vid karpaltunnelsyndrom svullnar strukturerna kring tunneln vilket gör att nerven kläms. Detta leder till domningar och smärta i handen. Besvären behandlas med antiinflammatoriska läkemedel och kortison.

Vem drabbas

Karpaltunnelsyndrom är vanligast vid diabetes, reumatoid artrit (RA, ledgångsreumatism), graviditet och underfunktion av sköldkörteln. Syndromet kan också uppstå helt spontant utan att någon utlösande orsak hittas.

Symtom

Karpaltunneln är ett utrymme mellan handledens skelett och huden. I karpaltunneln går en av handens viktigaste nerver. Om strukturerna runt tunneln svullnar upp kläms nerven åt. Det leder till att handen domnar och ibland också gör ont. Domningarna kommer ofta på natten eller efter att handen har använts mycket. När problemen börjar kan känsel i handen komma tillbaka igen om handen skakas, men efter ett tag blir domningarna mer långvariga och svåra att få bort.

Behandling

Karpaltunnelsyndrom behandlas med antiinflammatoriska läkemedel och injektion med kortison runt tunneln samt handledsskena under natten.

I svårare fall kan utrymmet i tunneln vidgas genom en operation.

Mer information

Tillståndet hör till de mjukdelsreumatiska sjukdomarna.

DU MISSAR VÄL INGET INTRESSANT?

Prenumerera på nyhetsbrevet!