Vem drabbas

Adult Stills sjukdom drabbar båda könen lika och oftast yngre personer mellan 16-35 år.

Symtom

En eller flera dagliga febertoppar med temperaturer som ofta går upp emot 39-40 grader. Tiden mellan topparna är ofta feberfri. Febern håller i sig i flera veckor men oftast utan andra infektionssymtom. Förr eller senare i förloppet uppstår led- och muskelsmärtor, trötthet och ofta också millimeterstora rosa utslag över mage, överarmar och lår. Lymfknutor runt om i kroppen svullnar upp. Även mjälte och lever kan förstoras. Magsmärtor är vanliga. En del drabbas även av inflammationer i lung- och/eller hjärtsäck.

Behandling

Behandlingen går främst ut på att minska inflammation och smärta i lederna. Acetylsalicylsyra utgör basbehandlingen. Ibland används också kortison och antireumatiska läkemedel.

Mer information

Sjukdomen kan i vissa fall ha ett mer allvarligt förlopp med svåra feberperioder och angrepp på inre organ. Det är framför allt njurar eller hjärta som drabbas. Inflammerade leder kan ge bestående funktionsnedsättning.

Hitta stöd

Din hälsa

Din hälsa är viktig för oss och därför kan du hitta en plats på webben för att du ska hitta inspiration för att ta hand om dig, träna och må bra.