Inklusionskroppsmyosit (IBM)
Inklusionskroppsmyosit (IBM) är en sällsynt muskelsjukdom som orsakar progressiv muskelsvaghet och muskelförtvining. Sjukdomen drabbar främst personer över 50 år och är vanligare hos män. Muskelsvagheten börjar ofta i de främre lårmusklerna och de långa fingerböjarmusklerna, vilket gör det svårt att resa sig från sittande, gå i trappor och greppa föremål.
Symtom inkluderar muskelsvaghet, svårigheter att svälja och ibland andningsproble. Det finns ingen bot för IBM, men behandlingar som fysioterapi och medicinering kan lindra symtomen och förbättra livskvaliteten.
Inklusionskroppsmyosit skiljer sig i flera avseenden från polymyosit och dermatomyosit. Muskler längre ut i kroppens lemmar, t.ex. i fingrar och underben påverkas ofta och muskelsvagheten åtföljs ofta av att musklerna också förtvinar i olika utsträckning, vilket kan medföra att patienten blir rullstolsburen efter 10-15 år.
Fysisk träning är en viktig behandling för att bromsa funktionsnedsättning och förbättra välmåendet. Behandling med immunhämmande läkemedel har ofta en begränsad effekt på muskelsvagheten vid IBM. Hjälpmedel kan behövas om svagheten sätter sig på muskler som påverkar sväljningsförmågan eller andningen.
Att leva med myositsjukdom
Reumatisk muskelinflammation, myosit, är en ovanlig sjukdomsgrupp som först och främst drabbar muskler i armar, ben och nacke med symtom i form av svaghet och nedsatt uthållighet. Myosit är en inflammatorisk systemsjukdom som utöver typiska symtom som muskelsvaghet och nedsatt uthållighet i arm- och benmuskler också kan innebära inflammation i ett flertal olika organ, däribland lungor, leder och i huden som kan uppvisa särpräglade utslag.
Mer att läsa: Att leva med myositsjukdom