Hem » Nyheter » Enkät: Smärta och funktionsstörningar i käksystemet

Enkät: Smärta och funktionsstörningar i käksystemet

Ett forskningsprojekt vid Umeå universitet efterfrågar din hjälp att kartlägga symtom i käkar, huvud och nacke som är mycket vanliga vid reumatisk sjukdom.

Är du 18 år eller äldre och har en reumatisk sjukdom är du välkommen att delta i en enkät. Den tar cirka en halvtimma att besvara och består mest av ja- eller nej-frågor om symtom i käkar, huvud och nacke samt hur de påverkar ditt liv och vardag. Även om du som reumatiker inte upplever sådana symtom så vill de gärna att du ändå deltar i enkäten, eftersom det hjälper forskarna att identifiera friskhetsfaktorer.

Enkäten är öppen till och med den 30 juni. Till enkäten!

(För att göra enkäten tar du dig ner till slutet av formuläret och fyller i att du samtycker till att delta i projektet. Sedan öppnas enkäten.  )

Varför forskar man om detta?

Vid en systemisk inflammatorisk sjukdom finns en ökad risk för funktionsstörningar i käksystemet (eng. temporomandibular disorders – TMD). Vanliga symtom på TMD är smärta i ansikte och käkar, käkledsljud, samt nedsatt tugg- och rörelseförmåga för käken vilket tillsammans kan påverka livskvaliteten.

Mellan en tredjedel och hälften av de som har en reumatisk sjukdom utvecklar TMD.

Vi vet inte varför en del drabbas av käkfunktionella handikapp och andra inte.

Kontaktpersoner om du har frågor om projektet

Negin Balfe, ST-Tandläkare, Odont. Dr
Klinisk Oral Fysiologi, Specialisttandvården, NUS Odontologiska institution, Umeå universitet 90187 Umeå Epost: [email protected]

Anders Wänman, Professor
Klinisk Oral Fysiologi, Specialisttandvården, NUS Odontologiska institution, Umeå universitet 90187 Umeå Epost: [email protected]

Facebook-kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.