Föreläsningar - Reumatikerförbundet

Föreläsningar

Här finns filmer med forskare och föreläsningar som tar upp olika rön och framsteg när det gäller forskning om reumatiska sjukdomar och närliggande forskningsområden.

Forskningsdagen 2019

Vid uppmärksammandet av Internationella reumatikerdagen 2019 anordnade Reumatikerförbundet och Reumatikerdistriktet i Skåne den 5 oktober en forskningsdag på temat arbetsliv och reumatisk sjukdom. Fyra forskare belyste under dagen vikten av att få en tidig diagnos och tidigt insatt behandling, samt hälsovinsterna med ett fortsatt yrkesliv vid reumatisk sjukdom.

– Det är angeläget för oss att berätta om de hälsofördelar som ett aktivt deltagande i arbetslivet ger, och hur man med rätt hjälp ska man kunna behålla sin arbetsförmåga, menar Li Alemo Munters, forskningschef på Reumatikerförbundet.

Punkter under dagen som lyftes fram som angelägna för att individer som upplever smärta och trötthet i sin sjukdom ska få möjlighet att hitta balans och ha ett givande arbetsliv var; tidig diagnos, stöd i sin arbetsmiljö och tillgång till rehabiliterande insatser.

Samtliga föreläsningar i programmet videofilmades och materialet kan vara till nytta både för dig som har en reumatisk sjukdom och dig som är arbetsgivare.

 

”Vad händer i kroppen vid reumatiska systemsjukdomar? Kan man bromsa utvecklingen?” Helena Tydén, reumatolog och medicine doktor vid Lunds universitet och Skånes universitetssjukhus.

”Vikten av tidig diagnos och behandling vid artritsjukdomar” Jon Thorkell Einarsson, reumatolog och medicine doktor, vid Lunds universitet och Skånes Universitetssjukhus. 

”Work is good -Hälsa och arbete vid reumatiska sjukdomar.” Ann Bremander, fysioterapeut, docent, Lunds universitet, och professor i reumatologisk rehabilitering vid Syddansk Universitet.

”Aktivitets- och arbetsförmåga vid systemsjukdom” Gunnel Sandqvist, arbetsterapeut och docent vid Lunds Universitet.

Är du intresserad av att bli friskvårdsledare och nyfiken på vad det skulle innebära?

Så roligt! Då ska du kontakta din lokalförening inom reumatikerförbundet och berätta om ditt intresse.

Friskvårdsledare behövs inom många olika grupper i Reumatikerförbundet, så hör med din lokalförening hur du ska göra för att komma igång.

 

Några exempel på vad en friskvårdsledare gör

-          Leder grupper i vattengympa

-          Ordnar med stavgångsgrupper

-          Kör digitala samlingar med till exempel hand, fot eller sittgympa

-          Jobbar för att medlemmar ska få mera kunskap om egenvård

-          Leder olika typer av gympagrupper

-          Har ett intresse för livsstilsfrågor och vill hjälpa andra att må så bra som möjligt

Stäng