En omfattande bedömning av långsiktiga risker förknippade med systemisk lupus erythematosus behandlingar i Sverige.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
125 000 kr | Elizabeth Arkema |
Elizabeth Arkema, Karolinska Institutet, 125000
Bakgrund och motivering
Behandlingsrekommendationer för patienter med systemisk lupus erythematosus (SLE) har förändrats över tid, men kunskapen om hur dessa patienter faktiskt behandlas idag är ytterst begränsad.
Syfte och mål
Syftet med studierna är att fylla denna kunskapslucka och öka förståelsen för konsekvensen av olika behandlingar. Vi kommer att undersöka mönster i behandling över tid och risken för läkemedelsinducerade komorbiditeter.
Metod
En kohort med SLE-patienter identifierad utifrån diagnoskoder i Patientregistret och elektroniska journaler i Region Stockholms databaser kommer att skapas och länkas till information om patienternas behandlingar från Läkemedelsregistret. Detta möjliggör en studie av behandlingsmönster över lång tid i en stor population. Vi kommer att kartlägga och identifiera behandlingslinjer över tid och att jämföra patientgrupper identifierade utifrån olika behandlingsstrategier. Vi kommer att skatta den relativa risken för läkemedelsinducerade komorbiditeter under uppföljning, speciellt organskada (organ damage index), i relation till behandlingsmönster över tid.
Betydelse för patienten
Resultaten av de föreslagna studierna kommer att ge en förståelse för aktuella trender i behandlingsmönster av SLE-patienter. I en situation där det finns flera obesvarade frågor kring nyttan och skadan med olika behandlingsstrategier vid SLE kommer dessa studier att ge viktiga insikter för bedömningen av vad som är säkra och effektiva behandlingsstrategier för SLE-patienter i framtiden.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.