Antikroppar och slemhinnor – tidigt förlopp i RA
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
200 000 kr | Alf Kastbom |
Alf Kastbom, Docent, Linköpings universitet, Linköping, 200 000 kr
Reumatoid artrit (RA) är en vanligt förekommande kronisk inflammatorisk ledsjukdom, där immunförsvaret riktas mot kroppsegen vävnad. En övervägande andel av patienterna har en speciell grupp av antikroppar som kallas ACPA och som attackerar kroppsegna proteiner som innehåller aminosyran citrullin. ACPA finns i blodet långt innan RA upptäcks och Reumatikerförbundet stöttar en studie som redan i primärvården försöker fånga upp patienter med värk som testas positivt för ACPA. Man har även hittat ACPA i slemhinnor och kommer undersöka hur slemhinnor i munhålan, lungor och tarm reagerar hos individer som utvecklar ledinflammation och de som inte gör det, vilket förhoppningsvis bidrar till ökad förståelse och utveckling av kliniskt användbara test.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.