Martin Englund, Lunds Universitet, 250 000 kronor, 2-års anslag år 1/2022

Bakgrund och motivering

Ledsjukdomen artros är vår vanligaste kroniska ledsjukdom som drabbar ca var fjärde svensk över 45 års ålder. Trots detta saknas effektiva behandlingsmetoder som bromsar eller förhindrar artros. Vår forskning har visat att meniskens nedbrytning är mycket vanlig och är en stark riskfaktor för knäledsartros. Vårt mål är att reda ut de molekylära och strukturella orsakskedjor som leder till menisk nedbrytning och artros. Vi vill också öka vår kunskap om betydelsen av artros för patient och samhälle i stort.

Syfte och mål

De övergripande målen i vår internationellt ledande forskargrupp är att:

1) utreda den molekylära nedbrytningsprocess som sker i meniskvävnaden vid artros.

2) öka förståelsen för relationen mellan molekylära och strukturella förändringar som leder till artros.

3) följa effekten av artrosbehandlingar och påverkan av artros på patient, sjukvård och samhälle.

En långsiktig vision är för att ta fram nya läkemedel mot artros som fokuserar på att bromsa nedbrytning av meniskvävnad.

Metod

1) Molekyl: Vi har etablerat en stor biobank av knäleds vävnader som tas tillvara från rutinmässig kirurgi i artrospatienter med varierande grad av artros, samt från avlidna donatorer som var ledfriska. Vävnaderna undersöks med proteomik och histologi för att identifiera molekylära förändringar.

2) Struktur: Vi studerar vilka strukturella förändringar synliga i magnetkamera som är de farliga för utveckling av artros i knäleden, speciellt de tidiga tecknen på nedbrytning i knäleden före artros syns på̊ vanlig röntgen.

3) Patient och samhälle: Vi använder svenska sjukvårdsregister för att studera vårdsökande för artros och framtida prognoser, samt resultat av behandlingar och behandlingsprogram, följdsjukdomar, konsumtion av vård, och sjukskrivning.

Betydelsen för patienten

Hittills har vårt arbete lett till ökad förståelse av sjukdomen artros och medverkat till ett paradigmskifte i synen på behandling av trasig menisk hos medelålders och äldre personer, ­från skada till en sjukdom.

Vårt pågående arbete syftar på identifiering av tidiga sjukdomsprocesser som är kopplade till meniskens nedbrytning och eventuell artros för att öppna upp för ny förbättrad tidig diagnostik och bättre individuell prognostisering av sjukdomen. Projektet kan också öppna upp för läkemedelsutveckling, där nya farmakologiska behandlingsmöjligheter kan bryta sjukdomsförloppet innan leden fallerar.

Lärosäte: Lunds universitet

Belopp: 250000

Ansvarig forskare: Martin Englund

År: 2022

Forskningsområden: Artros