Att bli vuxen tillsammans med sin JIA
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
200 000 kr | Helena Tydén |
Helena Tydén, Med Dr, Lunds universitet, Lund, 200 000 kr
När patienter med juvenil idiopatisk artrit (JIA) blir vuxna övergår de antingen till vuxenreumatologen om de har en svårare sjukdom alternativt flyttas de över till primärvården om de har en mildare JIA. I båda fallen behövs en utökad kunskap kring uppföljningen av denna patientgrupp sett till deras sjukdomsaktivitet, hälsorelaterad livskvalitet, funktion, smärta och samsjuklighet. Denna studie har för avsikt att kartlägga dessa faktorer för att kunna sätta in förebyggande insatser tidigt och därigenom undvika en vidare utveckling av sjukdomen och minska risker för organskador.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.