Caroline Grönwall, Karolinska Institutet, 175000

Bakgrund och motivering

När man drabbas av en reumatisk sjukdom så som ledgångsreumatism, reumatoid artrit (RA), systemisk lupus erythematosus (SLE) eller reumatisk muskelinflammation (myosit) går något fel i immunsystemet som gör att det bildas en autoimmunitet, dvs en immunreaktion mot den egna kroppen. B-celler, som normalt ger oss god beredskap mot virus och bakterier genom att varje enskild cell producerar en unik antikroppsvariant, kan vid autoimmun sjukdom producera autoantikroppar mot kroppsegna strukturer.

Syfte och mål

Autoantikropparnas reaktivitet ser olika ut i olika sjukdomar och patientgrupper. Vid tex RA utvecklar patienterna olika kombinationer av antikroppar mot en naturlig aminosyra förändring i protein, citrullinering. Våra nya data visar att dessa autoantikroppar kan vara sjukdomsdrivande, ofarliga eller till och med skyddande och egenskaperna är beroende på deras igenkänningsmönster. Kanske är det så att varje individs sammansättning av autoantikroppar avgör sjukdomsförloppet. Vi vill i det här forskningsprogrammet utreda varför autoreaktiva B-celler uppkommer och hur autoantikroppar bidrar till olika sjukdomsbilder.

Metod

Ny innovativ teknik för att isolera och karakterisera individuella B-celler från blod och vävnad möjliggör ny förståelse om hur olika autoreaktiviteter relaterar till varandra. För att göra detta har vi tillgång till unika material från individer med reumatisk sjukdom som har samlats in under lång tid. Vi planerar att studera autoantikropparna i detalj och kartlägga vad de känner igen på celler och i vävnad och hur de aktiverar eller blockerar inflammation. Genom att få ett fingeravtryck på en persons immunsystem och B-celler kan vi bättre förstå olika patientgrupper. Projektet är till stor grad tvärvetenskapligt och är ett nära samarbete mellan forskningslaboratoriet och reumatologkliniken.

Betydelse för patienten

RA är en kronisk folksjukdom som drabbar 0.5-1% av befolkningen. Förutom ledinflammation och ledskador kan RA också medföra trötthet och smärta och stor påverkan på livet. Nuvarande terapier lyckas sällan helt bromsa sjukdomen. Mycket är fortfarande inte känt om hur sjukdomen uppkommer och hur olika mönster av autoreaktivitet bidrar till olika sjukdomsbilder och terapisvar. Med mer kunskap om autoreaktiviteten finns det möjlighet att mer säkert förutsäga en patients sjukdomsförlopp, dessutom kommer vi i framtiden kunna utveckla nya strategier för att omprogrammera immunsystemet med individuellt anpassade behandlingar.

Aktuellt om forskning