Bakomliggande orsaker till varför biologiska läkemedel inte alltid fungerar
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Rille Pullerits |
Behandling med biologiska läkemedel har förbättrat livet för många patienter med reumatisk sjukdom. Effekten varierar beroende på diagnos men också på inneboende faktorer i den enskilde individen som man idag inte känner till.
Ca 30% av patienterna svarar inte alls på behandling och hos andra förlorar läkemedlet sin effekt efter en tid. Det kan bero på att immunförsvaret reagerar på läkemedlet, bildar antikroppar mot det och neutraliserar effekten.
I en studie som får stöd från Reumatikerförbundet undersöks mekanismerna som ligger bakom utebliven effekt av biologiska läkemedel. Det är viktigt att förstå huruvida patienten har en sjukdom som inte svarar på behandling, om läkemedlet omsätts för snabbt eller om kroppen bildar antikroppar mot medicinen i fråga.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.