Barnreumatism - från leden till livet
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
155 000 kr | Robin Kahn |
Robin Kahn, Lunds Universitet, 155 000 kronor
JIA
Bakgrund och motivering
När ett barn insjuknar i kronisk reumatisk ledsjukdom (juvenil idiopatisk artrit, JIA) väcks många frågor hos föräldrarna och barnet. Kommer mitt barn någonsin bli frisk? Hur kommer det att gå? Och barnet undrar: Varför fick jag detta? Trots att vi har flera olika, ofta effektiva, behandlingar kan vi fortfarande in svara på dessa grundläggande frågor.
Med vår studie vill vi ge svar på dessa frågor genom att studera:
Syfte och mål
1. Långtidsprognos hos barn med JIA samt hur denna påverkats av medicinsk behandling
2. Utveckla biomarkörer för JIA
3. Den inflammatoriska profilen i ledhinnan
Metod
1. Vi kommer studera samsjuklighet i andra sjukdomar, så som cancer, hjärt-kärlsjukdom och psykiska sjukdomar, samt studera socio-ekonomiska konsekvenser, så som sjukskrivningar, familjebildning och inkomst hos samtliga barn som insjuknat i JIA i Skåne under åren 1980–2020.
2. Genom att studera vilka olika antikroppar som patienter har och väga samman det med den kliniska bilden, ska vi låta en dator generera vilkan risk barnet har för att drabbas av a) JIA, b) komplikationer till JIA och c) risk att svara dåligt på mediciner.
3. Makrofager och neutrofiler är viktiga vid initiering och reglering av inflammationen i ledhinnan. Vi tror att dysreglering i den immunologiska processen påverkar sjukdomsförloppet.
Betydelsen för patienten
I denna studie fokuserar vi på att svara på de frågor som vi alltid får föräldrar och barn når de blir sjuka. Att kartlägga långtidsprognosen för JIA kommer hjälpa oss att behandla våra patienter optimalt, inte bara för att må bra idag utan även i framtiden. Vår studie syftar också till att identifiera patogenetiska mekanismer och biomarkörer som kan hjälpa patienterna att få en effektiv behandling.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.