Martina Sundqvist, Göteborgs universitet, 125000

Bakgrund och motivering

Specifika autoantikroppar (ACPA) anses vara central del av sjukdomsförloppet vid reumatoid artrit (RA) och neutrofiler anses vara de celler som kan orsaka mest skada vid RA. Dock saknas kunskap om hur dessa två immunkomponenter bidrar till patogenesen vid sjukdomen. Ökad kunskap om detta kan leda till identifikation av nya ”drug-targets” vilket det idag finns ett stort behov av då moderna läkemedel är otillräckliga för att uppnå remission hos cirka 40 procent av de patienterna som lider av RA.

Syfte och mål

Syftet med detta projekt är att fastställa hur ACPA (förkortat efter engelskans ” Anti- Citrullinated Protein Antibodies”) interagerar med neutrofiler och att undersöka om de efterföljande immunsvaren av sådana interaktioner bidrar till patogenesen vid RA. Målet med projektet är att identifiera nya immunkomponenter som är involverade i patogenesen av RA vilket skulle kunna utgöra potentiella ”drug-targets” för utveckling av nya läkemedel mot sjukdomen. Detta är viktigt då cirka 40 procent av de patienterna som lider av RA inte blir symtomfria vid behandling med de läkemedel som finns tillgängliga idag.

Metod

Jag kommer att jämföra neutrofiler från friska personer och patienter med RA med avseende på olika immunsvar med fokus på hur ACPA binder och aktiverar neutrofiler. Jag kommer även att undersöka hur det enzym vars aktivering leder till bildning av citrullinerade proteiner som ACPA binder regleras. Det är klarlagt att detta enzym är överaktiverat hos patienter med RA och att dessa patienters neutrofiler uttrycker mer citrullinerade proteiner jämfört med friska personers neutrofiler, men det är oklart vad som reglerar denna överaktivitet. Jag kommer att studera detta på detaljnivå genom att på olika sätt aktivera eller hämma detta enzym och studera hur det påverkar neutrofiler från både friska personer och patienter med RA.

Betydelse för patienten

Resultat från mitt projekt kommer att generera ny kunskap om hur interaktion mellan neutrofiler och ACPA bidrar till sjukdomsförloppet vid RA. Denna aspekt av sjukdomen har inte studerats i detalj tidigare och kommer således att bidra till betydelsefull information både för att förstå orsaken till RA och för att ta fram nya läkemedel mot sjukdomen. Detta projekt har således möjlighet att bidra till patientnytta på både kort och lång sikt då ny forskning ökar förståelsen av sjukdomen vilket i framtiden kan leda till att nya läkemedel kan genereras mot de immunkomponenter som identifierats via forskningen.

Aktuellt om forskning