Betydelsen av serotonin för utveckling av systemisk lupus erytematosus och reumatoid artrit
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
105 000 kr | Lina Wirestam |
Lina Wirestam, Linköpings universitet, 105 000 kronor
Bakgrund och motivering
Systemisk lupus erythematosus (SLE) och ledgångsreumatism (RA) är kroniska sjukdomar av autoimmun natur. Serotonin, en signalsubstans som reglerar sömn och humör i hjärnan, har även visat sig vara en viktig reglerare av immunförsvaret utanför hjärnan. Även om serotonin påstås ha många proinflammatoriska effekter vet man väldigt lite om dess roll vid kroniska inflammatoriska sjukdomar. Förhöjda nivåer vid RA har kopplats till erosion. Vid SLE däremot är låga serumnivåer associerat med en svårare sjukdom.
Syfte och mål
Målet med vår forskning är att kartlägga serotonin och undersöka hur serotonin bidrar till utveckling av SLE och RA. Genetiska variationer i serotoninreceptorn har sammankopplats med RA. Variationer i gener som påverkar serotonin-nivåerna är associerade med förändrad produktion av autoantikroppar vid SLE samt förekomst av hjärt- kärlsjukdom. Vi vill därför särskilt undersöka kopplingen mellan olika serotonin-genotyper och hjärt-kärlsjukdom.
Metod
För detta ändamål tänker vi studera genetiska variationer som påverkar nivåerna av serotonin. Utöver detta kommer insamlad klinisk data och analyser av enterokromaffina celler som bildar serotonin att bidra med nya insikter.
Betydelsen för patienten
Min forskning kommer att bidra till en ökad förståelse av mekanismer för serotoninproduktion och dess roll vid RA och SLE. Vi förväntar oss att hitta kopplingar mellan genetiska variationer och förekomst av hjärt-kärlsjukdom. Förhoppningsvis kan projektet identifiera modifierbara mekanismer som kan ligga till grund för nya läkemedel till autoimmuna reumatiska sjukdomar.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.