Betydelsen påverkbara levnadsvanor/arbetsmiljöfaktorer för insjuknande och förlopp av reumatoid artrit.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
350 000 kr | Lars Alfredsson |
Lars Alfredsson, Karolinska Institutet , 350 000 år 2/2
Bakgrund och motivering
Hypotesen är att levnadsvanor/omgivning utgör viktiga riskfaktorer för att drabbas av RA, och troligen också för förloppet av sjukdomen. Därmed finns stora och ännu nästan helt outnyttjade möjligheter att genom åtgärder riktade mot förändring av levnadsvanor /omgivning påverka risk för - och förlopp av - RA. Information om - och påverkan av - dessa riskfaktorer torde kunna bli en viktig ”icke-farmakologisk” del av reuma-vård och av förebyggande verksamhet mot reumatisk sjukdom.
Syfte och mål
Det övergripande syftet med projektet är att identifiera faktorer av betydelse för insjuknande och förlopp av reumatoid artrit (RA).
Bland de specifika frågeställningarna inkluderas:
• Hur påverkas risk att drabbas av RA, respektive allvarligheten i sjukdomen hos de redan drabbade av livsstilsfaktorer såsom rökvanor, motionsvanor, kostvanor (inklusive alkohol) respektive BMI, samt faktorer i arbetslivet såsom fysisk belastning, stress, olika typer av luftföroreningar mm?
• Påverkar dessa faktorer effekten av läkemedelsbehandling vid RA?
• Interagerar de med de viktigaste genetiska riskfaktorerna vid RA?
Betydelse för patienten
Förändring av levnadsvanor /omgivning påverkar sannolikt risk för - och förlopp av - RA. Information om - och påverkan av - dessa riskfaktorer torde kunna bli en viktig ”icke-farmakologisk” del av reuma-vård och av förebyggande verksamhet mot reumatisk sjukdom. Vår studie bidrar till att framtida rådgivning kring levnadsvanor/miljöfaktorer vilar på evidensbaserad grund.
Progress
Tre artiklar har publicerats under 2023, en kring betydelsen av yrkesassocierade luftvägsexponeringar för risken att utveckla RA samt två avseende sambandet mellan levnadsvanor och sjukdomsprogression vid RA.
Vi har observerat att luftburna exponeringar i arbetslivet är förenade med en förhöjd risk för att utveckla ACPA-positiv RA (en svårare form av RA som drabbar ca 60%). Vi har även sett att sådana exponeringar i kombination med rökning och genetiska riskfaktorer är associerade med starkt förhöjd risk för ACPA-positiv RA.
Vi har vidare observerat att rökning är förenat med en sämre progression vid RA, samt att alkoholkonsumtion är associerat med lägre sjukdomsaktivitet och högre hälsorelaterad livskvalitet hos RA-patienter på ett dosberoende sätt.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.