Biotillgänglighet, immunogenicitet och prediktorer för behandlingssvar hos patienter med reumatiska sjukdomar vid biologisk behandling i klinisk praxis
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
105 000 kr | Rille Pullerits |
Rille Pullerits, Göteborgs universitet, 105 000 kronor
Bakgrund och motivering
Under senaste aren har behandling med biologiska läkemedel förbättrat livet för många patienter med reumatisk sjukdom. Effekten av biologiska läkemedel varierar beroende på vilken diagnos patienten har, men också på anledningar som vi idag inte förstår. En andel av patienterna svarar inte på behandlingen eller läkemedlet förlorar sin effekt. Detta, liksom ökade biverkningar är starkt kopplade till immunogenicitet.
Syfte och mål
Syftet med studien är att undersöka om utveckling av läkemedelsantikroppar (ADA) beror på vilket biologiskt preparat som används, preparatbyten, vilken reumatologisk diagnos patienten har och om utveckling av ADA påverkas av tillägg av immunosuppressiv behandling.
Genom att hos patienter med reumatisk sjukdom mäta ADA, läkemedels-koncentration och biomarkörer före och under behandling med biologiskt ± immunosuppressivt läkemedel studerar vi behandlingsutfall i relation till av biverkningar och biomarkörer. Vi planerar även undersöka vilken behandlinsstrategi (”proaktiv” versus ”reaktiv”) är lämpligast vid reumatiska sjukdomar.
Metod
Detta är en observationsstudie som omfattar alla reumatologklinikens patienter som insätts på och behandlas med biologiska läkemedel. Sjukdomsaktivitet och biverkningar samt uppgifter om kliniskt utfall hämtas från och följs via svensk reumatologisk kvalitetsregister (SRQ) och via journalhandlingar. Blodprover kommer att tas vid tillfällen i samband med provtagning eller behandling i klinik. Läkemedelsnivå och såväl ”bindande” som ”neutraliserande” ADA bestäms på Klinisk Immunologi med flera olika metoder för att identifiera den bästa metoden som kan och kommer användas rutinmässigt för uppföljning av patienter. Rekrytering var planerad pågå under 5 år men pga koronapandemin har inga patienter rekryterats 2020-2021, rekrytering ska återupptas 2022.
Betydelsen för patienten
För närvarande finns det ingen etablerad standard för hantering av patienter med otillräcklig effekt av biologiska läkemedel. Genom att förstå och prediktera hur den enskilda patienten reagerar på biologiska läkemedel kan behandlingen individualiseras vilket ökar behandlingseffektiviteten. Utvecklingen av ADA associerar starkt till ökad risk för biverkningar såsom infusions-reaktioner och anafylaxi. Därför kan övervakning av läkemedelsnivåer och ADA användas för att optimera terapin av den individuella patienten såväl som att minska risken för läkemedelsreaktioner och optimera resursanvändningen.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.