Börjar reumatoid artrit på slemhinnor?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
150 000 kr | Alf Kastbom |
Bakgrund och motivering
Antikroppar mot citrullinerade proteiner (ACPA) börjar ofta produceras många år innan diagnosen ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA) kan ställas. Patienter med smärtor från rörelseapparaten och ACPA i blodet utgör därför en grupp med hög risk att utveckla RA. Det saknas riktlinjer för hur dessa patienter bör följas upp, liksom förebyggande behandlingar. Data antyder att kostfibertillskott skulle kunna minska risken för RA, men detta är inte studerat i någon klinisk prövning.
Metod
Vi driver en studie (kallad TIRx) där patienter med ACPA i blodet och ledvärk men inga svullna leder följs noggrant med klinisk bedömning, ultraljud och röntgen. Patienterna är nu följda i 10 år, vilket är en unikt lång uppföljningstid. Immunförsvaret i slemhinnor har betydelse för uppkomst av RA. Vi studerar kopplingen mellan RA och munhålans och tarmens slemhinna genom att analysera förekomst av bakterier som kan bidra till citrullinering men även andra markörer som kan påverka slemhinnornas funktion. Vi planer även att starta en ny studie, liknande TIRx, men där vi prövar om kostfibertillskott under 1 år kan minska riska att utveckla RA .
Betydelse för patienten
På kort sikt kommer projektet bidra till ökad kunskap om riskfaktorer som kan användas för att identifiera vilka som utvecklar artrit i en riskpopulation, som kan lägga grund för evidensbaserade riktinjer för omhändertagande av denna typ av patientgrupp. Det långsiktiga målet är att projektet ska kunna bidra till att identifiera nya förebyggande behandlingsmetoder innan sjukdomen brutit ut.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.