Cancer vid reumatisk systemsjukdom
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
155 000 kr | Marie Holmqvist |
Marie Holmqvist, Karolinska Institutet, 155 000 kronor
Bakgrund och motivering
Patienter med reumatisk systemsjukdom är hårt drabbade; mortaliteten är tre gånger så hög som hos övrig befolkning med samma ålders- och könsfördelning. En av de främsta dödsorsakerna och de vanligaste sjukdomarna som drabbar dessa patienter är cancer. Vi vet inte tillräckligt om varför patienter med reumatisk systemsjukdom drabbas av cancer och hur det går för dem. Med det här projektet, som är ett tvärvetenskapligt internationellt samarbete avser vi besvara frågor som syftar till att utöka denna kunskap
Syfte och mål
Det övergripande syftet med detta projekt är att tidigare identifiera och därmed kunna behandla patienter med reumatisk systemsjukdom som insjuknar i cancer.
Vi kommer uppnå detta mål genom att besvara fyra olika frågor.
a). Vilka cancerformer är vanligare vid reumatisk systemsjukdom än i övrig befolkning och när inträffar de i förhållande till diagnos av den reumatiska sjukdomen?
b). Vad betyder vår medfödda genetiska konstitution för cancerutvecklingen?
c). Går det att förutse vilka patienter som kommer få cancer?
d). Hur går det för våra patienter efter att de insjuknat i cancer?.
Metod
Vi kommer följa patienter som diagnostiserats med reumatisk systemsjukdom och som bidragit med prover till forskning, samt flera internationella populations-baserade grupper med patienter med avseende på insjuknande i cancer. Inom ramen för projekt a) så kommer studera vilka typer av cancer de drabbas av och när i förhållande till diagnostillfället. Inom projekt b) som kommer vi analysera genetiska varianter hos de som lämnat prover. Detta för att identifiera nya riskmutationer kopplade till cancer i denna grupp. I projekt c) kommer vi använda avancerade statistiska modeller för att predicera vika som kommer få cancer. Och slutligen i projekt d) komemr vi tar reda på vad händer avseende död och annan cancers sjukdom
Betydelsen för patienten
När det här projektet är slutfört kommer vi veta hur vi ska identifiera patienter som löper hög risk för cancer redan när de insjuknar i sin reumatiska sjukdom. Detta kommer leda till att tiden till cancerdiagnos kommer förkortas och patienten komma till rätt behandling snabbare. Detta kommer rädda liv.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.