Effekter av "Anpassad kolhydrat kost" som antiinflammatorisk behandling av barn med reumatisk ledinflammation.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
171 000 kr | Lillemor Berntson |
Lillemor Berntson, Uppsala Universitet, 171 000 kronor
Bakgrund och motivering
Mag-/tarmkanalen utgör kroppens största immunologiska organ och det finns mycket forskning som ger stöd för att immunsystemet påverkas av vad vi äter. Det är en mycket vanlig fråga från föräldrar och barn om det finns någon kost som kan minska barnets ledinflammation. Idag har vi inget bra svar på den frågan. Specific carbohydrate diet (SCD) har studerats för behandling av inflammatorisk tarmsjukdom hos barn med goda resultat, SCD är en fullvärdig kost med oprocessad mat, baserad på enkla kolhydrater.
Syfte och mål
Det primära syftet är att fortsätta studera om en så kallad låginflammatorisk kost, ”specific carbohydrate diet” (SCD), under 4 veckor, har en inflammationsdämpande effekt på juvenil idiopatisk artrit mätt med JADAS27, CHAQ, morgonstelhet, smärta och inflammationsprover. Den strukturerade uppföljningen under året efter i jämförs med året före inteventionen. Ett syfte är också att studera hur kostförändringen påverkat barnen och familjen och om kosten ger tillräcklig näring. Ett ytterligare mål är att veta om nedbrytningsprodukter från födan, mätt i blod, förändras på ett gynnsamt sätt för immunsystemet av kosten.
Metod
Barn med högst två inflammerade leder och sänka under 30 mm inkluderas. Genomgång av läkare och dietist inför behandlingen, informationsmaterial samt recepthäfte ingår. Besök till läkare och dietist vid inklusion, efter två och fyra veckor med kosten. Läkarbesök efter 3, 6 och 12 månader. Med formulär skattas, morgonstelhet, smärta, och funktion. Näringsberäkning efter fyra veckor. Barn och föräldrar inbjuds till strukturerade intervjuer och näringsintaget jämförs med data i nationella databaser för friska barns näringsintag. Läkemedelsbehov, antal ledinjektioner året före och året efter SCD jämförs, kliniska uppgifter om året efter SCD presenteras. Plasmaprover före, efter 2 och 4 veckor med SCD analyseras på Chalmers för nedbrytningsprodukter i blod.
Betydelse för patienten
Om kosten vetenskapligt har effekt kan det få genomgripande betydelse för behandling men även för fortsatt forskning. Kosten kan bli ett komplement till medicinsk behandling, möjligen även till barn med andra inflammatoriska tillstånd. Barn och ungdomar kan få ett redskap att själva påverka hur de mår i sin sjukdom. Förutom vinsten för den enskilda individen kan det bli en stor vinst för samhället med mindre läkemedelsanvändning.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.