Effekter av högintensiv konditionsträning för individer med inflammatorisk ryggsjukdom - spondylartrit?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Emma Haglund |
Emma Haglund, Högskolan i Halmstad, 75 000 kronor
Bättre kunskaper kring hur högintensiv träning bör utföras bidrar till ökad förståelse för hur rehabiliteringsinsatser kan bedrivas hos individer med inflammatorisk ryggsjukdom (spondylaratrit, SpA). Studien syftar till att få en bättre förståelse för långsiktiga effekter av högintensiv intervallträning. Dessutom kommer studien att bidra till bättre förståelse för försökspersoners och coachers erfarenhet kring rehabiliteringsinsatsen samt information om bidragande faktorer till följsamhet eller brist på sådan. I framtiden kan lärdomar genererade från det aktuella projektet bidra till ett mer optimalt och individanpassat omhändertagande för individer med SpA. Större kunskaper kring effekter av högintensiv träning kan understödja individuella rehabiliteringsinsatser och optimera hälsoeffekterna för gruppen. Vidare kan projektet förhoppningsvis ge kunskaper kring hur väl denna typ av rehabiliteringsinsatsen fungerar som egenvård och i den kliniska vardagen.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.