Emma Haglund, Högskolan i Halmstad 105 000 kronor

Bakgrund och motivering

Mer kunskaper kring hur högintensiv träning bör utföras för att ge bäst effekt på hälsan bidrar till förståelse för hur rehabiltering kan bedrivas hos individer med spondylartrit (SpA). I projektet kommer individer med SpA under ett år genomföra högintensiv träning. Vid interventionens slut kommer de i träningsgruppen jämföras med de som inte tränat högintensivt. Resultatet kan leda till ett mer optimalt och personcentrerat omhändertagande, minskad sjuklighet och ökad livskvalité för individer med SpA.

Syfte och mål

Övergripande syftar projektet till ökad kunskapen kring, effekter av och följsamhet till, högintensiv intervallträning för individer med SpA. Projektet förväntas bidra till en mer personcentrerad rehabilitering och hållbar hälsa.

Vilka är effekterna av en 12-veckors intensiv träningsintervention med högintensiv intervallträning följd av en 9-månaders uppföljning med anpassad coaching hos individer med SpA avseende fysiologiska, inflammatoriska och självrapporterade parametrar

I vilken utsträckning följs intervention på en tillräcklig nivå under uppläggets förstal 12 veckor samt över 1 år.

Vilka är deltagarnas erfarenheter?

Metod

I projektet planeras en pilot-RCT, där en träningsintervention väntar för 15 st och där 15 lottas till en kontrollgrupp. Inklusion av individer med SpA sker via 3 reumatologiska kliniker. Vid baseline testas samtliga med fysiologiska tester, blodprov och självrapporterad hälsodata, tester som upprepas efter 12 veckor och efter avslutad intervention (1 år). Interventionsgruppern följer ett strukturerat träningsupplägg med individanpassad högintensiv intervallträning. Fokus ligger på egen intervallträning i självvald aktivitet. Coachning sker löpande genom upprepade fysista träffar vilka inkluderar intervallträning, och genom digital coachning med sms/telefon/videosamtal under ett år. Vi avser även intervjua deltagarna kring deras erfarenheter efteråt.

Betydelsen för patienten

Projektet kan bidra till bättre hälsa och en ökad förståelse kring hur träningen kan bedrivas för de individer som ingår i interventionsgruppen (kortsiktiga). I framtiden kan lärdomar genererade från det aktuella projektet bidra till ett mer optimalt och personcentrerat omhändertagande. Större kunskaper kring effekter av högintensiv träning kan understödja rehabiliteringsinsatser för att på bästa sätt optimera hälsoeffekterna för gruppen. Vi får lärdomar kring hur väl denna typ av rehab fungerar som egenvård och i den kliniska vardagen samt får en ökad förståelse för hur den inflammatoriska processen påverkas på molekylär nivå.

Lärosäte: Högskolan i Halmstad

Belopp: 105000

Ansvarig forskare: Emma Haglund

År: 2022

Forskningsområden: Spondylartrit