Effektivitet och tolerabilitet av metotrexat hos patienter med nydiagnostiserad reumatoid artrit
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
130 000 kr | Anna Södergren |
Anna Södergren, Norrlands Universitetssjukhus, 130 000 kronor
Bakgrund och motivering
Reumatoid artrit (RA, ledgångsreumatism) är en inflammatorisk reumatisk sjukdom som främst drabbar leder, men som också kan drabba övriga organ. Försenad eller otillräcklig behandling kan leda till leddestruktioner och funktionshinder. Läkemedelsbehandling vid RA är i form av sjukdomsmodifierade läkemedel, där metotrexat är förstahandsval om inga hinder föreligger. Metotrexat har dock i många fall biverkningar där mag-tarm-biverkningar är bland de mest vanliga.
Syfte och mål
Huvudsyftet med denna studie är att jämföra effekt och tolerabilitet av metotrexat i form av tabletter respektive injektion under de första 24 måndarena efter diagnos av RA. Dessutom kommer tarmflorans sammansättning samt patienters preferenser avseende beredningsform att studeras och en hälsoekonomisk analys att göras.
Metod
Metotrexat är tillgänglig i två beredningsformer, som tablett eller som injektion i underhuden, där tablettbehandling är den vanligaste. Den sistnämnda beredningen har i studier visat bättre biotillgänglighet (upptag av medicin till blodet) och har därmed potentiellt en bättre behandlingseffekt men kan antas också att ha färre mag-tarm-biverkningar.
Studien görs i form av en register-randomiserad multicenterstudie där patienter med nydiagnostisterad RA erbjuds inklusion. Patienterna kommer att följas under 24 månader i denna studie. Denna ansökan avser medel för att möjliggöra samarbete under uppstartsfasen samt under de två första åren av inklusion och uppföljning av patienter i denna nationella multicenterstudie.
Betydelsen för patienten
Resultaten av denna studie kommer att gynna patienter omedelbart efter studien, på grund av dess utformning och rekrytering av patienter inom rutinsjukvård, samt ge möjlighet till en mer evidensbaserad och kostnadseffektiv behandling för dessa patienter i framtiden. Dessutom kommer denna studie att hjälpa beslutsfattare och förskrivare att se de avvägningar patienterna gör, vilket ger möjlighet till en mer anpassad information vid läkemedelsbehandling. Även en hälsoekonomisk analys kommer att göras, vilket en mycket viktig aspekt inom modern reumatologi.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.