Etio-patogena faktorer av betydelse för utveckling av reumatoid artrit och för sjukdomens progress. Analyser av prospektiva material från biobank samt kliniska uppföljningsdata.
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
200 000 kr | Solbritt Rantapää Dahlqvist |
Solbritt Rantapää Dahlqvist, Umeå Universitet, 200000
Bakgrund och motivering
Reumatoid atrit (RA; ledgångsreumatism) är en kronisk autoimmun sjukdom som ffa drabbar kroppens leder. Orsak till sjukdomen är inte klarlagd. Ca 2/3 av patienterna har antikroppar mot citrullinerade peptider (ACPA) och reumatoid faktor (RF). Vi har identifierat individer som donerat blodprov till Medicinska Biobanken och som efter sin donation utvecklat RA. Innan symtom på ledsjukdom fanns ACPA och/eller RF i ökad frekvens samt att linflammationsmarkörer var förhöjda jämfört med matchade kontroller.
Syfte och mål
Syftet är att följa hela spektra av RA sjukdomen med början av analys av prover insamlade många år innan symtomdebut, när sjukdomen debuterar och långtidsuppföljning av sjukdomens progress. Vi önskar få kunskap om sjukdomens hela process för att behandla så tidigt som möjligt och bromsa utveckling av annan samsjuklighet. Projektet syftar till att identifiera initiering av sjukdomen -att följa processen till sjukdomsdebuten– att följa sjukdomsförloppet för utvärdering av potentiell utveckling av extraartikulär sjukdom och komorbiditet såsom lung- och hjärtengagemang. Målet är att bromsa sjukdomsutvecklingen och förhindra progress.
Metod
Ca700 individer har identifierats innan sjukdomsdebut i Medicinska Biobanken och Ca 800 i serologiska biobanken. Enkätdata innan symtomdebut avseende livsstilsfaktorer finns. Patienter med tidig RA följes och information inhämtas med enkäter och långtidsuppföljning via Socialstyrelsens register. Vi avser analysera (a) autoantikroppar (Luminex, ELISAs) b) nya biomarkörer med multiplex och proteomik analys c) riskindivider med serologiska och cellytemarköranalyser d) identifiera fenotyper för att prediktera progress och terapisvar i relation till antikroppar, och genetisk information, och ffa vid lungengagemang och extra artikulär sjukdom. Teknisk och maskinell utrustning finns, och analyser möjliggöres via samarbeten lokalt, nationellt och internationellt.
Betydelse för patienten
Projektet är unikt eftersom vi kan följa samma individ från före insjuknandet, och efter insjuknandet och prospektivt genom Medicinska Biobankens donerade samlingar och våra konsekventa uppföljningsprogram efter sjukdomsdebut. Forskningen kommer att kunna öka möjligheterna att noggrant analysera bakomliggande mekanismer för de olika faserna i sjukdomsutvecklingen. Vi följer hela processen från tiden innan RA sjukdomen ger symtom, när symtom som ledvärk tillkommit med positivitet för antikroppar och då diagnosen ställs samt förloppet därefter för möjlighet till tidig diagnos och behandling.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.