Björn Gerdle, Linköpings universitet, 100000

Bakgrund och motivering

Multimodal rehabilitering (MMR) är en komplex behandlingsmetod för komplexa kroniska smärttillstånd när monodisciplinära interventioner såsom farmaka, fysioterapi eller psykologisk behandling inte på något avgörande sätt förbättrat situationen för patienten. Man vet inte vilka patienter som har störst förutsättningar att tillgodogöra sig MMR, vilka förändringar under MMR som är starkast kopplade till MMR-resultaten samt om MMR resultaten vid fibromyalgi är likvärdiga andra diagnoser.

Syfte och mål

Projektets övergripande syfte är att förbättra utfallen av multimodal rehabilitering (MMR) vid kroniska smärtor inklusive fibromyalgi genom att kartlägga faktorerna (av sociodemografiska faktorer, klinisk bild vid bedömning (baslinje) och förändringsprocesser (mediatorer)) av störst betydelse för rehabiliteringsresultaten vid 12-månaders uppföljningen. Därtill undersöker vi om det finns subgrupper med delvis annat mönster (moderatorer). För att nå det övergripande syftet avser vi att analysera omfattande data för perioden 2016–2023 från kvalitetsregistret Nationella Registret över Smärtrehabilitering (NRS).

Metod

Det 2-åriga projektet baseras på ett omfattande material av patienter med kroniska smärtor som genomgår MMR på specilistnivå; för åren 2016–2023 har ca 19 000 patienter deltagit i MMR. Patienterna har besvarat enkäter i NRS före, omedelbart efter MMR samt vid 12 månaders uppföljningen.

Enkäterna omfattar sociodemografiska variabler, smärtaspekter, psykologisk belastning, arbetssituation och framtidstro, hanteringsstrategier samt hälsoaspekter.

Avancerade multivariata statistiska metoder används för att besvara projektets frågeställningar.

Publicering sker i vetenskapliga tidskrifter. Populariserade resultat kommer att spridas enligt en plan (utarbetad tillsammans med forskningspartner) till patienter, allmänhet, kliniker och media.

Betydelse för patienten

Genom projektet skapas förutsättningar för att patienternas hälsa och deltagande i samhället kan förbättras. En bättre förståelse av vilka patienter med kroniska smärtor som kommer att ha störst nytta av MMR kommer vara ett viktigt resultat av projektet. Ett annat förväntat resultat är en ökad förståelse av vilka aktiva förändringsprocesser under MMR som är förknippade med goda MMR-utfall. En sådan förståelse är viktig när man ska optimera MMR. En ytterligare dimension är att projektet kommer att ge viktiga ledtrådar till utformningen av andra typer av interventioner särskilt för patienter med ringa effekter av MMR.

Lärosäte: Linköpings universitet

Belopp: 100000

Ansvarig forskare: Björn Gerdle

År: 2024

Forskningsområden: Fibromyalgi