Karin Wadström, Karolinska Institutet, 75000

Bakgrund och motivering

ANCA-associerade vaskuliter (AAV) är systemsjukdomar som genom inflammatoriska processer i individens blodkärl drabbas flera organsystem såsom lungor, övre andningsvägar, njurar, nervsystemet och hjärta. Konsekvenserna kan vara försämrad livskvalitet, kvarstående organskador och funktionsnedsättning och utan snar diagnostik och rätt behandling är sjukdomarna ofta dödliga. Även med rätt diagnos och behandling så föreligger en knappt 3-faldig riskökning för tidig död.


Syfte och mål

Genom att använda Sveriges unika möjlighet att studera ovanliga diagnoser genom nationella register vill vi, undersöka förekomst avAAV över tid, såväl totalt som beroende på ålder, kön och region. Vidare vill vi studera riskfaktorer, ffa infektioner, eftersom det finns en hypotes om att infektioner kan trigga sjukdom hos predisponerade individer. Vi vill undersöka hur samsjuklighet med andra sjukdomar ser ut vid tidpunkten för diagnos, hur dessa påverkar prognosen samt hur dödligheten ser ut i Sverige nu och över tid. Har nya behandlingsalternativ påverkan prognosen för patienter med AAV över tid?


Metod

Vi kommer att identifierade patienter med AAV genom att de fått diagnosen i Sveriges nationella patientregister (NPR). En pågående valideringsstudie av NPR, innefattande journalgranskning, genomförs på ett urval av patienterna. Vi kommer att studera hur många som insjuknat I AAV de senaste tjugo åren och om vi kan identifiera förändringar/mönster över tid. För att studera dödlighet, infektioner innan diagnos och samsjuklighet så kommer vi att välja ut kontroller att jämföra med för varje fall vi identifierat. Dessa kontroller kommer identifieras genom populationsregistret och matchas på kön, ålder och geografi. Dödsorsak kommer identifieras genom dödsorsaksregistret. Infektioner och samsjuklighet kommer identifieras genom NPR.


Betydelse för patienten

Vi vill genom våra studier att sjukvårdspersonal ska få ökad kunskap gällande vilka som löper ökad risk att drabbas av AAV. Genom att studera förändringar över tid, skillnader regionalt, mellan kön och åldersgrupper hoppas vi att dessa personer identifieras tidigare. Vi vet att personer som drabbas av AAV har en ökad risk för tidig död. Genom att studera dödsorsaker kan vi lära oss vart vi bör rikta insatser för att förbättra överlevnaden för denna patientgrupp. Studier på samsjuklighet kan innebära ett bättre helhetsomhändertagande utav vården och att man identifierar samtida sjukdomar och kan behandla dessa tidigt.

Aktuellt om forskning