Frakturer – östrogen och antikroppar i reumatisk sjukdom
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
100 000 kr | Cecilia Engdahl |
Cecilia Engdahl, Med Dr, Göteborgs universitet, Göteborg, 100 000 kr
Antikroppar finns ständigt närvarande för att upprätthålla ett immunologiskt försvar hos alla människor. Vid reumatoid artrit (RA) har patienter en kraftigt ökad förekomst av auto-antikroppar, dvs. antikroppar som istället reagerar mot kroppsegna ämnen. Benskörhet är överrepresenterat hos personer med reumatisk sjukdom. Nyligen har det påvisats att antikroppar kan påverka de celler som bryter ner skelettet. Det kvinnliga könshormonet östrogen kan reglera denna process och den östrogenbrist som kommer efter klimakteriet kan leda till benförlust och utveckling av RA.
Denna studie kommer med stöd från Reumatikerförbundet undersöka sambanden mellan östrogen, antikroppar och benförlust i RA. Resultaten kan leda till tidig upptäckt av benförlust och färre frakturer.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.