Bakgrund och motivering

Grundbehandlingen för artros ges ofta som artrosskola, antingen på plats i primärvården eller digitalt. Forskning visar att denna behandling är påtagligt underutnyttjad. Det är inte heller klarlagt om nuvarande artrosskola möter nutida ambitioner om personcentrerad vård. Trots att samhället utvecklats och digitaliserats alltmer, samt att fler personer drabbas av artros, är artrosskolan utformad på ett liknande sätt som när den utvecklades för 30 år sedan, även om den idag ges både fysiskt och digitalt.

Metod

Samskapande kommer att användas för att utveckla interventionen i projektet. Samskapande

Hösten 2024 genomförs workshopar med personer med artros, för att samla in kunskap kring behov och preferenser hos individer med artros när det gäller stöd, utbildning och strategier för att hantera sin sjukdom.

Under våren 2025 genomförs tre till fem workshops, där forskarna, forskningspartner, fysioterapeuter med erfarenhet av artrosskola, allmänläkare som möter patienter med artros samt ortopedläkare specialiserade på artros deltar. I steg 2 används resultaten från steg 1 och utvecklingen av lärandemåla och innehåll baseras på samskapande där personens egna mål är nyckeln till att skräddarsy grundbehandlingen för den specifika personen.

Betydelse för patienten

Forskning har visat att max 1 av 3 med artros erbjuds grundbehandlingen för artros. Det är känt att män deltar mer sällan i artrosskola än kvinnor. Projektet kommer att utveckla ett nytt sätt att leverera grundbehandling för artros, där varje individ skräddarsyr innehållet i artrosskolan, efter sina egna behov och preferenser. Projektet bidrar med en ny form av artrosskola, som är personcentrerad i större utsträckning än nuvarande artrosskola. Ett större antal individer kan erhålla grundbehandlingen och den nya artrosskolan kan kompensera för den skillnad mellan könen som idag finns avseende deltagande i artrosskola.

Aktuellt om forskning