Funktionell effekt av olika autoantikroppar och autoreaktiva B celler i reumatiska sjukdomar
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
180 000 kr | Caroline Grönwall |
Caroline Grönwall, Karolinska Institutet, 180 000 kronor
Bakgrund och motivering
Antikroppar har en nyckelroll i immunförsvaret och vi har vid varje tillfälle miljontals olika B-celler i kroppen som tillverkar unika antikroppar i beredskap mot virus och bakterier. Men vid autoimmun sjukdom så som Reumatoid Artrit (RA) ändras denna repertoar och B-celler och antikroppar börjar målsöka våra egna celler och proteiner. RA patienter utvecklar autoantikroppar mot kroppsegna protein med aminosyra förändringen citrullin, så kallade ACPA (anti-citrullinerade protein autoantikroppar).
Syfte och mål
RA patienter har olika kombinationer av citrullin-reaktiva antikroppar och antikroppar mot andra naturliga aminosyraförändringar, och dess antikroppar uppkommer långt innan kliniska symtom. Mycket tyder på att olika autoantikroppar aktiverar olika inflammatoriska och organförstörande vägar genom sina specifika igenkänningsmönster. Vissa klasser av autoantikroppar skulle istället kunna vara blockerande och skyddande. Vi vill i det här forskningsprogrammet utreda funktionen av olika autoantikroppar och autoreaktiva B-celler som känner igen proteinförändringar och öka förståelse av hur de bidrar till reumatisk sjukdom.
Metod
Vi kommer bland annat att använda sekvensering av B-celler för att få ett fingeravtryck av patients immunförsvar och ny innovativ teknik för att isolera och karakterisera tusentals individuella B celler och autoantikroppar. Vi har tillgång till unika patientmaterial som har samlats in under lång tid som inkluderar både serum och frysta celler, samt klinisk information om patienternas sjukdom, serologi, och genetik. Studier av individuella B celler möjliggör ny förståelse om hur olika autoreaktiviteter relaterar till varandra och kartläggning av vad autoantikropparna känner igen på celler och i vävnad och hur de aktiverar inflammation. Projektet är ett nära samarbete mellan det translationella forskningslaboratoriet och reumatologkliniken.
Betydelsen för patienten
RA är en kronisk folksjukdom som drabbar 0.5-1% av befolkningen. Förutom ledinflammation och ledskador kan RA också medföra trötthet och smärta och stor påverkan på livet. Mycket är fortfarande inte känt om hur sjukdomen uppkommer och hur olika mönster av autoreaktivitet bidrar till olika sjukdomsbilder i olika patientgrupper. Med mer kunskap om autoreaktiviteten och hur den mekanistiskt driver sjukdom, finns det möjlighet att mer säkert förutsäga en patients sjukdomsförlopp, samt vi kan i framtiden utveckla nya strategier för att omprogrammera immunsystemet med individuellt anpassade behandlingar.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.