Susanne Beischer, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 75000

Bakgrund och motivering

År 2017 startade Sahlgrenska Universitetssjukhus ett projekt med fysioterapeut-ledd triage för patienter med höft- och knäledsartros. Detta arbetssätt förväntas bland annat minska väntetiden för bedömning och kirurgi, samt vara mer kostnadseffektivt. Denna vårdmodell, med fysioterapeut-ledd triage inom slutenvården för patienter med primär höft- och/eller knäledsartros, har ännu inte vetenskapligt utvärderats i Sverige.

Syfte och mål

Syftet med projektet är att jämföra fysioterapeut-ledd triage med sedvanlig vård för patienter med höft- och/eller knäledsartros inom specialistvården gällande patientupplevd vårdkvalitet, långtidsuppföljning gällande smärta, funktion och hälsorelaterad livskvalitet. Ytterligare syften är att göra en hälsoekonomisk utvärdering av de två vårdmodellerna samt beskriva patienternas upplevelse av triage.

Målet är att undersöka om denna vårdmodell är likvärdig sedvanlig vård och därmed kan användas i större utsträckning för att bland annat minska väntetiden för bedömning och kirurgi för patienter med artros.

Metod

Patienter, remitterade till Sahlgrenska universitetssjukhus för bedömning av höft- eller knäledsartros mellan okt 2020 - feb 2022 samt pratar och förstår svenska, tillfrågades att delta i studien. Inkluderade patienter randomiserades till antingen bedömning av fysioterapeut (triage) eller ortoped (sedvanlig vård).

All patientrapporterade data har samlats in via frågeformulär vid basline, 3 samt 12 månader efter bedömningsbesöket på ortopedmottagningen. Information om väntetid, andel patienter bedömda vara i behov av kirurgi samt uppgifter för att genomföra kostnadsanalysen kommer att inhämtas från patientjournaler, Försäkringskassan och VEGA. Semistrukturerade intervjuer kommer att genomföras och analyseras med kvalitativ innehållsanalys.

Betydelse för patienten

Vid implementering av en ny vårdmodell är det viktigt med vetenskaplig utvärdering. Detta för att säkerhetsställa att den nya vårdmodellen är bättre eller likställd med den tidigare vårdmodellen för patienten. Förhoppningen är att denna vårdmodell ska ge patienten vård på rätt nivå, minska väntetider till en ortopedisk bedömning samt minska väntetider för kirurgi.

Lärosäte: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Belopp: 75000

Ansvarig forskare: Susanne Beischer

År: 2024

Forskningsområden: Artros