Mats Dehlin, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 130 000 kronor

Bakgrund och motivering

Gikt, världens vanligaste inflammatoriska ledsjukdom uppvisar stor variation i uttryck och svårighetsgrad vilket betonar behovet av nationell data. Existerande god läkemedelsbehandling av gikt uppvisar stora brister i måluppfyllelse. Gikt är en folksjukdom men trots det föreligger inga bra konsekvensbeskrivningar för vare sig samhälle (kostnader) eller individ (nedsatt funktion, död). Sålunda finns det ett stort behov av ökad kunskap om gikt, dess behandling, samsjuklighet, riskfaktorer och sjukdomsbörda.

Syfte och mål

1. Uppdaterad deskriptiv epidemiologi

2. Riskfaktorer för gikt i VGR

3. Kumulativ incidens (och relativ risk) för fall och kontroller avseende co-morbiditet för gikt i VGR4

4. Socio-ekonomiska riskfaktor för gikt bland fall och kontroller

5. Identifiera behandlingsmönster, akut och förebyggande, för gikt samt kvalitet och måluppfyllelse på ULT mätt med uratnivåer i serum.

6. Sjukdomsbörda, indirekt (sjukskrivning, sjukpension, mortalitet) och direkt (kostnader för sjukvård i öppen- och slutenvård)

7. Mortalitet

Metod

Alla individer med ICD-10 kod M10 / M14.0-14.1 från 2000 till och med 2018 i VGR identifieras i vårdkonsumtionsdatabasen VEGA vilken registrerar all sluten- och öppenvård I VGR med koder för diagnos och åtgärd. SCB tar fram 5 kontroller per fall matchade på kön, ålder och folkbokföringskommun vid år för första giktdiagnos. Alla fall och kontroller kommer att länkas till följande register för data avseende socioekenomi inklusive migration, samsjuklighet inklusive cancer och hjärtinfarkt, läkemedelsanvändning, labdata, terminal njursvikt och födelsefaktorer:

SCB LISA, VEGA, Cancerregistret, Swedeheart, Läkemedelsregistret, klinkem lab i VGR, Svenska Njurregistret och födelseregistret. Se bild 1 för mer information

Betydelsen för patienten Strukturerade studier av gikt inleddes för första gången i Sverige 2015. Innan dess hade förekomst, samsjuklighet och behandling av gikt aldrig studerats i Sverige. Internationella studier påvisar grava brister i förebyggande behandling av gikt och dessa fynd har bekräftats i våra svenska studier. Det finns sålunda ett stort behov att fylla kunskapsluckor avseende behandling, samsjuklighet och riskfaktorer i en svensk kontext för att möjliggöra ett gott omhändertagande, minskat lidande och ökad livskvalitet hos denna stora patientgrupp.

Lärosäte: Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Belopp: 130000

Ansvarig forskare: Mats Dehlin

År: 2022

Forskningsområden: Gikt