Anna-Carin Lundell, Göteborgs universitet, 140 000 kronor

Bakgrund och motivering

Kvinnor med SLE är ofta i fertil ålder med en önskan om att bli gravid, men samspelet mellan graviditet och SLE-aktivitet kan leda till komplikationer för både mamma och foster. Kvinnor med SLE drabbas oftare av graviditetskomplikationer som missfall, förtidsbörd och havandeskapsförgiftning jämfört friska kvinnor. Vår kunskap om de immunologiska mekanismerna i blod och moderkaka som orsakar dessa komplikationer och vår förmåga att behandla/förutsäga dem begränsade.

Syfte och mål

Syfte: Att identifiera immunologiska mekanismer involverade vid graviditetskomplikationer och biomarkörer i blod som tidigt i graviditeten kan förutspå ökad risk för komplikationer.

Projektets delmål:

Fastslå om förekomst och aktivering av neutrofiler med låg densitet samt nivåerna av IFNα är högre vid SLE jämfört med frisk graviditet

Undersöka om förekomst av neutrofiler med låg densitet och nivåerna av IFNα är kopplat till inflammation i moderkaka och/eller graviditetskomplikationer

Utreda om kvinnor med SLE har en specifik inflammatorisk genprofil i moderkaka jämfört med friska kvinnor

Metod

I multicenter SLE-Placenta studien inkluderas gravida kvinnor med SLE och friska gravida kvinnor. Blodprov tas i graviditetsvecka 10-12, 18-20 och 32-34 samt i samband med förlossning. Efter förlossning tas moderkaka och navelsträngsblod om hand. Alla prover skickas från studie-sites till vårt laboratorium i Göteborg. Alla immunologiska analyser gällande neutrofiler görs på färskt blod och övriga immunceller, plasma och vävnad/celler från moderkaka biobankas. Proteinet IFNα mäts i plasma med en känslig digital ELISA. Genprofil i moderns vävnad från moderkaka analyseras av Core Facility vid Göteborgs Universitet. Histologisk undersökning av moderkaka utförs av patologen/Sahlgrenska. Data gällande graviditetsutfall och SLE-sjukdomen dokumenteras.

Betydelsen för patienten

Då alla delmål innebär studier av celler/proteiner som sällan eller aldrig undersökts vid SLE-graviditet bör projektet leda till ny kunskap om de mekanismer som ligger bakom graviditetskomplikationer vilket kan bidra till utveckling av nya behandlingar. Projektet har även möjlighet att identifiera biomarkörer i blod som kan förutsäga ökad risk för komplikationer både hos gravida kvinnor med SLE och hos friska gravida kvinnor. Mitt strategiska samarbete med kollektiv kompetens inom reumatologi, obstetrik och immunologi utgör en plattform för att översätta våra grundläggande forskningsresultat till den kliniska verksamheten.

Lärosäte: Göteborgs universitet

Belopp: 140000

Ansvarig forskare: Anna-Carin Lundell

År: 2022

Forskningsområden: Systemisk lupus erythomatosus