Graviditet hos kvinnor med inflammatorisk led-, och systemsjukdom - Hur skall vi bäst informera, råda och behandla?
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
75 000 kr | Karin Hellgren |
Karin Hellgren, Karolinska Universitetssjukhuset, 75 000 kronor
Kunskapen om hur inflammatoriska sjukdomar påverkar mödrar och foster under graviditet är bäst studerad hos kvinnor med ledgångsreumatism (reumatoid artrit, RA). Till exempel har kvinnor med RA cirka 50% ökad risk för förtidig födsel jämfört med kvinnor i befolkningen, och den risken verkar öka om kvinnan har en hög RA sjukdomsaktivitet inför och under graviditeten. Inflammatorisk ryggsjukdom (ankyloserande spondylit, AS) och psoriasisartrit (PsA) är mindre välstuderat, men även hos dessa kvinnor finns signaler om ökad risk för förtidig födsel och kejsarsnitt. Vid ovanliga inflammatoriska sjukdomar, som vaskuliter eller systemisk skleros, är evidensen minst sagt bristfällig. Projektet kommer därför att studera förekomst samt identifiera riskfaktorer för graviditets- och förlossningskomplikationer hos kvinnor med ovan sjukdomar. Studien ska också ta reda på hur risken för mamma och foster påverkas av mammans sjukdomsaktivitet och antireumatiska behandling, särskilt biologiska läkemedel. Ambitionen är att dessa projekt leder till att läkare bättre kan informera och råda kvinnor med dessa sjukdomar, samt behandla dem effektivt inför och under en graviditet.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.