Gruppering av patienter med SLE kan påskynda nya läkemedel
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
150 000 kr | Helena Idborg |
Idborg Helena, Med Dr, Karolinska Institutet, Stockholm. 150 000 kronor.
Systemisk Lupus Erythematosus (SLE) är en kronisk reumatisk sjukdom som kan ge väldigt varierande symptom. I dag finns ingen optimal behandling av SLE och ofta misslyckas utveckling av nya läkemedel sent i processen då de testas i stora patientgrupper.
Oftast ser man väldigt bra effekt i vissa patientgrupper medan andra ej svarar på medicinen och när man inte kan särskilja dessa olika undergrupper, så godkänns inte läkemedlet.
Med finansiellt bidrag från Reumatikerförbundet utvärderas nu ett protein som kan mätas i blod för att filtrera ut de patienter som väntas svara på behandling.
Man avser också påbörja utvecklingen av ett diagnostiskt verktyg som kan användas för att identifiera undergrupper av SLE och därigenom underlätta framtida läkemedelsutveckling.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.