Har medicinen effekt? Patienttest i provrör
Finansieras med: | Ansvarig forskare: |
300 000 kr | Susanne Lindgren |
Susanne Lindgren, Med Dr, Sahlgrenska universitetssjukhuset, Göteborg, 300 000 kr
Trots introduktion av mer effektiva biologiska läkemedel uppnår inte alla patienter med juvenil idiopatisk artrit (JIA) ett gott behandlingsresultat. Detta gör att det kan ta lång tid att få effektiv behandling med ihållande sjukdomsaktivitet, nedsatt fysisk förmåga och sämre långtidsprognos som följd. Genom att i närmare detalj kartlägga sjukdomsutvecklingen och den individuella inflammationsprofilen kan faktorer som förutsäger prognos och effekt av behandling identifieras. Studien har också för avsikt att utveckla en metod att i förväg kunna mäta om patienten har nytta av behandlingen. Detta görs genom att testa hur celler från den obehandlade patienten reagerar på läkemedlet i ett provrör innan man inleder behandlingen.
Aktuellt om forskning
Vill du hjälpa till med att testa en app som är till för personer med smärtproblematik?
Appen SWEPPE utvecklas av Linköpings universitet och ska bli ett digitalt stöd för en hållbar arbetssituation för personer med inflammatoriska reumatiska sjukdomar och deras arbetsgivare. Innan den kan lanseras behöver SWEPPE testas och därför söks nu personer till en forskningsstudie. Är du intresserad?
Över 15 miljoner till forskning inom reumatologi
Reumatikerförbundet är nu den största privata bidragsgivaren till reumatologisk forskning i Sverige och delar ut över 15 miljoner kronor till forskning om reumatiska sjukdomar i år. Forskningsprojekten pekar på den bredd av insatser, förutom läkemedel, som krävs för att reumatiker ska få ett bra liv.